V Egiptu ubitih več protestnikov

V nemirih v Egiptu je bilo danes, ko je država obeleževala četrto obletnico vstaje iz leta 2011, ubitih najmanj enajst ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Življenje je izgubil tudi policist.

 Islamisti v Egiptu so pozvali k demonstracijam proti vladi predsednika Abdela Fataha al Sisija (na fotografiji), nekdanjega vojaškega poveljnika. Foto: Wikipedia
Islamisti v Egiptu so pozvali k demonstracijam proti vladi predsednika Abdela Fataha al Sisija (na fotografiji), nekdanjega vojaškega poveljnika. Foto: Wikipedia

KAIRO > Egiptovsko notranje ministrstvo je navedlo, da je bil policist ustreljen v spopadih z islamističnimi protestniki na severu Kaira. V istem predelu prestolnice je bilo ubitih tudi več protestnikov.

Pri tem po poročanju AFP ni znano, ali je policist eden od enajstih žrtev, o katerih je na spletni strani poročal državni časnik Al Ahram.

V središču Kaira je policija protestnike skušala razgnati s streli in solzivcem. Protestniki so skušali doseči trg Tahrir, središče revolta, ki je odnesel dolgoletnega voditelja Hosnija Mubaraka.

Že dopoldne je policija sporočila, da so ob protestih v Aleksandriji ubili “islamističnega” protestnika. Kot so navedli, je protestnik med demonstracijami streljal na policiste. Ti so vrnili ogenj in ga ubili, še tri osebe pa so bile v incidentu ranjene.

Po padcu Mubaraka so v Egiptu izvedli demokratične volitve, na katerih je zmagal islamistični predsednik Mohamed Mursi. A si je predsednik že v prvem letu vladanja prislužil številne kritike, češ da želi islamizirati državo. To je na ulice pognalo milijone protestnikov, ki so zahtevali njegov odstop.

Posredovala je vojska, ki je leta 2013 Mursija odstavila, zatiranje protestov Mursijevih podpornikov pa je terjalo številne žrtve. Na mesto predsednika se je povzpel nekdanji vojaški poveljnik Abdel Fatah al Sisi.

STA


Najbolj brano