V EU ni soglasja za prekinitev pristopnih pogajanj s Turčijo

V EU ni soglasja za prekinitev pristopnih pogajanj s Turčijo, za kar se zavzema Avstrija, kažejo izjave zunanjih ministrov EU ob prihodu na zasedanje v Bruslju. Članice unije bodo o tem vprašanju razpravljale v torek na zasedanju ministrov EU, pristojnih za evropske zadeve.

 V EU ni soglasja za prekinitev pristopnih pogajanj s Turčijo, za 
kar se zavzema Avstrija, kažejo izjave zunanjih ministrov 
EU. Foto: STA
V EU ni soglasja za prekinitev pristopnih pogajanj s Turčijo, za kar se zavzema Avstrija, kažejo izjave zunanjih ministrov EU. Foto: STA

BRUSELJ > Razprava o Turčiji, ki ne bo lahka, nas čaka jutri, je povedal vodja slovaške diplomacije Miroslav Lajčak ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU, ki vprašanja pristopnih pogajanj s Turčijo nimajo na dnevnem redu.

Lajčak, čigar država v drugi polovici leta predseduje EU in bo tako v torek vodil razpravo o Turčiji, meni, da pristopnih pogajanj ne bi smeli ustaviti, saj je država pomembna partnerica. Slovaški minister upa, da bo to stališče prevladalo.

Proti prekinitvi pristopnih pogajanj s Turčijo se je danes izrekel tudi luksemburški zunanji minister Jean Asselborn. To bi bila po njegovem mnenju napaka, saj s takšno potezo ne bi pomagali ne ljudem v Turčiji ne pogajanjem o ciprskem vprašanju.

Da ni večine za prekinitev pogajanj, je danes ocenil tudi avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz. Z Avstrijo naj bi se strinjali Bolgarija in Nizozemska. Nizozemski zunanji minister Bert Koenders tega vprašanja danes ni želel komentirati.

Članice morajo vsako odločitev, povezano s širitvijo, torej tudi odločitev o pogajanjih s Turčijo, sprejeti s soglasjem. Evropski parlament je nedavno sprejel resolucijo, v kateri se je zavzel za prekinitev pogajanj, vendar ta ni zavezujoča.

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je bil novembra v Bruslju kritičen, da so avstrijska stališča, da bi bilo treba ustaviti pristopna pogajanja s Turčijo in suspendirati migracijski dogovor EU in Turčije, škodljiva za regijo.

STA


Najbolj brano