V EU lani 50 odstotkov več lažnih azilantov iz BiH

Število lažnih prosilcev azila iz BiH, ki so poskušali najti zatočišče v eni izmed držav članic EU, se je v letu 2014 povečalo za 50 odstotkov, kažejo podatki evropske agencije za upravljanje zunanjih meja (Frontex). Največ lažnih prosilcev azila z Zahodnega Balkana še vedno prihaja iz Srbije, močno se je povečalo tudi število tistih iz Albanije.

Največ lažnih prosilcev azila  v eni izmed držav članic EU je tudi lani bilo iz Srbije, to je 19.000. Najbolj pa je poraslo število lažnih prosilcev azila iz Albanije, to je 10.000. Foto: Blaž Petkovič
Največ lažnih prosilcev azila v eni izmed držav članic EU je tudi lani bilo iz Srbije, to je 19.000. Najbolj pa je poraslo število lažnih prosilcev azila iz Albanije, to je 10.000. Foto: Blaž Petkovič

SARAJEVO > Frontex je oblastem BiH poslal poročilo, v katerem navaja, da so na območju EU lani kot lažne azilante zabeležili 6522 ljudi s potnimi listi BiH, to pa v primerjavi z letom 2013 predstavlja 54-odstotno povečanje, danes poroča sarajevski časnik Dnevni avaz.

Agencija za zunanje meje v poročilu poudarja, da je bilo največ lažnih prosilcev azila tudi lani iz Srbije, to je 19.000. Najbolj pa je poraslo število lažnih prosilcev azila iz Albanije, to je 10.000. Država se je tako po številu prosilcev azila lani iz četrtega prebila na drugo mesto.

Po besedah sekretarja na ministrstvu za varnosti BiH Bakirja Daubašića je največ lažnih azilantov iz BiH, to je 5640, odšlo v Nemčijo, kjer so do nedavnega vladala liberalnejša pravila. Ker pa so ta pravila odpravili, je zdaj pričakovati zmanjšanje lažnih azilantov iz BiH, je menil Daubašić. Nemčiji po številu lažnih azilantov iz BiH sledita Švedska in Luksemburg.

Ministrstvo za varnost BiH je že pred tem opozarjalo, da gredo lažnim azilantom v prid liberalne zakonske ureditve v nekaterih članicah EU, v katerih so postopki preverjanja utemeljenosti prošenj za azil dolgotrajni, azilanti pa imajo pravico do znatne mesečne denarne pomoči, ki je pogosto večja od njihovega dohodka v domovini, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina.

STA


Najbolj brano