V Džakarti v vrsti eksplozij več mrtvih

Spopadi med napadalci in policijo v Džakarti so se končali, na begu pa ni nobenega napadalca, je sporočila policija. Indonezijski varnostni minister Luhut Binsar Pandjaitan je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal, da je bilo v eksplozijah in streljanju ubitih sedem ljudi, od tega pet napadalcev in dva civilista.

V indonezijski prestolnici Džakarta je danes odjeknilo več 
eksplozij, ki so zahtevale več življenj. Foto: Wikipedia
V indonezijski prestolnici Džakarta je danes odjeknilo več eksplozij, ki so zahtevale več življenj. Foto: Wikipedia

DŽAKARTA > Predstavnik policije v Džakarti Muhammad Iqbal je novinarjem dejal, da je napada konec in da je situacija pod nadzorom. Prav tako je zagotovil, da nobeden napadalec ni na begu.

“Pet teroristov je mrtvih,” je novinarjem na prizorišču napada povedal Luhut Binsar Pandjaitan in dodal, da sta bila ubita še nizozemski državljan in indonezijski civilist.

Iqbal je dejal, da je bilo ranjenih še pet policistov ter en tuj in pet indonezijskih civilistov.

Odgovornost za teroristični napad je prevzela skrajna skupina Islamska država (IS). Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je IS odgovornost prevzela v sporočilu, ki ga je objavila s skrajneži povezana tiskovna agencija Amak. “Borci Islamske države so to jutro izvedli oborožen napad na tujce in varnostne sile, ki jih varujejo v indonezijski prestolnici,” piše v sporočilu po poročanju Reutersa. Policijski šef v Džakarti Tito Karnavian je povedal, da je napad izvedla “mreža, ki je povezana z Islamsko državo”. “IS ima celice v jugovzhodni Aziji, tudi v Indoneziji,” je dodal. Kot še navaja Reuters, je to prvi napad IS v Indoneziji, državi z največ muslimanskega prebivalstva na svetu.

Po ocenah indonezijskih obveščevalcev naj bi do 500 Indonezijcev odpotovalo na Bližnji vzhod, da bi se borili na strani skrajne skupine Islamska država (IS).

Indonezijska policija je kasneje sporočila, da za napad sumijo indonezijsko skupino, ki naj bi bila povezana z IS. Predstavnik policije Anton Charliyan je za AFP povedal, da je skupina sledila zgledu islamskih skrajnežev, ki so novembra lani v Parizu ubili 130 ljudi.

Policija je že pred tem sporočila, da je Islamska država pred napadi objavila šifrirano sporočilo. V njem piše, da “bo v Indoneziji koncert in bo v novicah”. Podrobnosti o svarilu niso navedli, prav tako ne, kdaj je bilo objavljeno.

Napadalci so udarili pri kavarni ameriške verige Starbucks in policijski postojanki blizu znanega nakupovalnega središča Sarinah v središču prestolnice. Odjeknile so eksplozije, nato pa se je začel strelski obračun med policijo in napadalci.

Charliyan je povedal, da so napade izvedli trije samomorilski napadalci in še dva napadalca, oborožena s pištolami.

Vse skupaj se je začelo z razstrelitvijo samomorilskega napadalca pri Starbucksu. Dva napadalca sta nato vdrla v kavarno in za talca vzela Alžirca in nizozemskega državljana. Pri tem sta nizozemskega državljana ustrelila in ubila. Indonezijec je poskušal pomagati, a sta ga napadalca ubila, je pojasnil Charliyan. Alžirec je bil ranjen. Nizozemsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je bil v napadu huje ranjen en nizozemski državljan.

Po eksploziji so do Starbucksa prišli policisti, ki so oba napadalca v strelskem obračunu ubili. Kmalu zatem sta v bližini še dva druga napadalca skočila s svojih motorjev ter se pognala v policijsko postajo in se razstrelila. Pri tem so bili po besedah Charliyana huje ranjeni štirje policisti.

Poleg samomorilskih eksplozij so skrajneži med napadom detonirali še štiri eksplozivne naprave - eno v Starbucksu po samomorilski razstrelitvi, ostale pa med strelskim obračunom s policijo.

Iz Starbucksa so sporočili, da do nadaljnjega zapirajo vse svoje lokale v Džakarti.

STA


Najbolj brano