V Calaisu začeli prazniti begunsko taborišče

Iz begunskega taborišča v francoskem pristanišču Calais so davi začeli evakuirati migrante. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so prvi od skupaj več kot 6000 beguncev že zgodaj zjutraj prišli na zbirna mesta, od koder jih bodo prepeljali v sprejemne centre po vsej Franciji. Taborišče so dopoldne zapustili prvi avtobusi.

Fotografija je simbolična. Foto: /
Fotografija je simbolična. Foto: /

CALAIS > Pred skladišče, ki je glavno mesto za registracijo migrantov, begunci prihajajo s kovčki in culami, v katerih je vse njihovo imetje. V centru za registracijo lahko izberejo med dvema sprejemnima centroma po vsej državi z izjemo Pariza in Korzike, nato pa jih bodo z avtobusi odpeljali iz taborišča, znanega tudi kot džungla. V sprejemnih centrih bodo imeli možnost zaprositi za azil v Franciji. Če tega ne bodo storili, jih lahko čaka deportacija v domovino.

Pripravljenih 7500 postelj v 450 sprejemnih centrih po vsej državi

Prvi od skupno 60 avtobusov, ki naj bi begunce odpeljali danes, so že zapustili džunglo. Prvi je bil avtobus s 50 Sudanci, namenjenimi v Burgundijo, je odpeljal manj kot uro po začetku registracije.

V džungli medtem aktivisti humanitarne organizacije Care for Calais hodijo od šotora do šotora in svarijo prebežnike, da jih bodo varnostne sile aretirale. V taborišču so številni policisti, v glavnem v vozilih.

Oblasti pričakujejo, da bo taborišče danes zapustilo kakih 2500 beguncev. Evakuacija 6400 migrantov, kolikor jih po zadnjih uradnih ocenah živi v taborišču, naj bi po napovedih trajala teden dni. Za njihovo namestitev je na voljo 7500 postelj v 450 sprejemnih centrih po vsej državi.

Za nemoteno evakuacijo taborišča, kjer so se zbirali migranti, ki so želeli v Veliko Britanijo, naj bi skrbelo okoli 1250 policistov in drugih pripadnikov varnostnih sil. Oblasti skrbi, da nekateri ne bodo hoteli oditi, ker še vedno želijo na Otok, in da bodo zato izbruhnili podobni izgredi kot minuli konec tedna.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa so v taborišču ponoči izbruhnili manjši izgredi, ko je nekaj beguncev skušalo priti na bližnjo avtocesto. Policija jim je to preprečila, v incidentu pa ni bilo ranjenih.

Sanje so mrtve. Ljudje so zlomljeni.

Po navedbah AFP migranti evakuacijo sprejemajo različno. “Vseeno mi je, kam v Franciji me bodo namestili. Povsod bo bolje kot v šotorih v taborišču,” je dejal 25-letni Sudanec Bašir na začetku dolge vrste ljudi, ki čaka na registracijo. “Moje sanje so mrtve. Ljudje, ki jih vidite tukaj, so zlomljeni. Ne moremo verjeti, da je konec,” pa je bil obupan Adil iz Sudana, ki je v vrsti stal z dvema torbama, kitaro in nogometno žogo.

Etiopijec Mohamed je po drugi strani še vedno odločen priti na Otok. “Mladoleten sem, želim v Veliko Britanijo, avtobusi me ne zanimajo,” je dejal davi med sprehajanjem po taborišču.

Mladoletniki v Veliko Britanijo

Mladoletniki brez spremstva bodo lahko ostali v preurejenih ladijskih kontejnerjih, ki jih bodo oblasti postavile po zaprtju sedanjega taborišča. Tistim, ki imajo sorodnike v Veliki Britaniji, bi po mnenju francoske vlade morali dovoliti potovati tja. Prva skupina otrok iz taborišča, ki sicer na Otoku nima nobenih družinskih vezi, je v nedeljo že prispela v Veliko Britanijo. Gre za okoli 70 otrok, ki so jih odpeljali v London.

Humanitarne organizacije opozarjajo pred nevarnostjo katastrofe zaradi prenagle operacije. Francoske oblasti vztrajajo, da gre za humanitarno operacijo.

Zaradi prenatrpanosti v taborišču, kjer po neuradnih ocenah živi celo 8000 ljudi, namreč vlada kaos, razmere za bivanje pa so zelo slabi. Higienske razmere so katastrofalne. Sklad ZN za otroke (Unicef) opozarja tudi na izkoriščanje otrok za spolne usluge, nasilje in prisilno delo. Tam so bili namreč tudi številni otroci brez spremstva staršev.

V torek naj bi v džunglo pripeljali prve gradbene stroje, ki bodo začeli odstranjevati izpraznjene šotore in druga začasna bivališča.

STA


Najbolj brano