V Burundiju naj bi vojska izvedla državni udar

Burundijski generalmajor, bivši vodja obveščevalne službe Godefroid Niyombare je danes prek zasebne burundijske radijske postaje Isanganiro sporočil, da je vojska danes izvedla državni udar in odstavila predsednika Pierra Nkurunziza, ki je v Tanzaniji na vzhodnoafriškem vrhu. Iz predsedstva so sicer sporočili, da temu ni tako.

Pierre Nkurunziza Foto: Wikipedia
Pierre Nkurunziza Foto: Wikipedia

BUJUMBURA > Kot je na twitterju objavilo burundijsko predsedstvo, je spodletel poskus državnega udara s strani vodilnega generala v državi.

“Razmere so pod nadzorom. V Burundiju ni državnega udara,” je objavilo predsedstvo.

Zaenkrat tudi še ni znano, ali Godefroid Niyombare pri odstavitvi predsednika uživa podporo vojske. Je pa po objavi novice o odstavitvi predsednika države na ulice po navedbah očividcev pohitelo več tisoč ljudi, ki so pozdravili odstavitev.

Pierre Nkurinziza si prizadeva, da bi se na predsedniških volitvah, ki so napovedane za 26. junij, potegoval za tretji predsedniški mandat. To je v državi že sprožilo nasilne množične proteste, ki so od 26. aprila dalje zahtevali več kot 20 smrtnih žrtev.

Po podatkih Združenih narodov je iz države zaradi nasilja v sosednje države zbežalo več kot 50.000 ljudi.

Tako Afriška unija kot EU in ZDA so zaradi nemirov v državi pozvale k preložitvi volitev, čemur pa Nkurunziza nasprotuje.

Prizadevanja Nkurunziza, da bi se tretjič postal predsednik države, je v preteklosti kritiziral tudi Niyombare, zaradi česar ga je februarja letos predsednik odstavil kot šefa obveščevalne službe.

Burundijska ustava prepoveduje tretji mandat predsednika, a je ustavno sodišče razsodilo, da prvi mandat Nkurunziza ne šteje, ker ga je takrat izvolil parlament in ne ljudstvo na neposrednih predsedniških volitvah.

STA


Najbolj brano