V Bruslju stopnjo nevarnosti terorističnih napadov povišali na najvišjo raven

Belgijski premier Charles Michel je danes dejal, da je povišanje stopnje nevarnosti pred terorističnimi napadi v Bruslju na najvišjo raven povezano z neposrednimi grožnjami o napadu.

V Belgiji so v noči na danes povišali stopnjo nevarnosti pred 
terorističnimi napadi na najvišjo raven, 4. Foto: Arhiv Pn
V Belgiji so v noči na danes povišali stopnjo nevarnosti pred terorističnimi napadi na najvišjo raven, 4. Foto: Arhiv Pn

BRUSELJ > Michel je na današnjem briefingu v Bruslju pojasnil, da je ukrep "povezan z grožnjo za napad s strani posameznikov z eksplozivi in orožjem na številnih lokacijah v prestolnici".

Belgijski nacionalni krizni center je za bruseljsko letališče, ki se nahaja izven mesta, ter za predmestje Vilvoorde prav tako izdal najvišjo stopnjo ogroženosti pred terorističnimi napadi.

Kot je napovedal ministrski predsednik bruseljske regije Rudi Vervoort, bo zaradi teroristične grožnje zamrlo javno življenje v Bruslju. "Javne stavbe, nakupovalni centri in tržnice bodo tako zaprti, odpovedali bomo tudi športne prireditve," je dejal. Za ta konec tedna so na primer že odpovedali vse nogometne tekme. Vervoort je še zagotovil, da pristojne oblasti delajo vse, da bi meščanom zagotovile varnost.

V središču Bruslja so številne trgovine bile opoldne že bile zaprte, na nakupovalnih ulicah je tudi vedno manj ljudi.

Objavili so tudi, da bruseljska podzemna železnica ne bo obratovala do nedelje do 15. ure.

V belgijski prestolnici so povišanje stopnje nevarnosti na najvišjo, in sicer četrto, uvedli v noči na danes, oblasti pa so ukrep utemeljile z "resno in neposredno grožnjo".

Bruseljske oblasti so zato zaprle sistem podzemne železnice, odpovedale vse javne prireditve ter pozvale prebivalce, da se izogibajo obljudenim območjem, medtem ko je po terorističnih napadih v Parizu minuli teden še vedno na begu Salah Abdeslam, brat Brahima, ki se je minuli teden razstrelil pred enim izmed pariških lokalov.

STA


Najbolj brano