V Bolgariji aretirali Francoza, povezanega z napadalci v Parizu

V Bolgariji so 1. januarja aretirali francoskega državljana, ki je bil v stiku z enim od dveh bratov, ki sta minuli teden v Parizu izvedla teroristični napad. Prijeli so ga, ko je poskušal prečkati mejo s Turčijo, so za francosko tiskovno agencijo AFP potrdili na bolgarskem tožilstvu.

Brata Kouachi sta svoj morilski pohod v Parizu izvedla 7. januarja.
Brata Kouachi sta svoj morilski pohod v Parizu izvedla 7. januarja. 

SOFIJA > Gre za 29-letnega Fritz-Jolyja Joachina, francoskega državljana haitijskega porekla in spreobrnjenca v islam, ki je bil s Cherifom Kouachijem večkrat v stiku. Med drugim se je to zgodilo pred odhodom Joachina iz Francije 30. decembra lani, teden dni preden sta Cherif in Said Kouachi v napadu na uredništvo satiričnega tednika Charlie Hebdo ubila 12 ljudi.

Za Joachina je bil sprva razpisan evropski nalog za prijetje, ki ga je zaradi obtožb njegove žene, da je ugrabil njunega triletnega sina, izdala Francija.

V ponedeljek so nato bolgarske oblasti prejele še drugi evropski nalog za prijetje, ki ga je izdalo sodišče v Parizu. “Obtožbe se nanašajo na sodelovanje v organizirani kriminalni skupini, katere cilj je bil priprava terorističnih dejanj,” je pojasnila bolgarska tožilka Darina Slavova.

Dodala je, da je Joachin med zaslišanjem danes popoldne povedal, da sta s Cherifom Kouachijem stara prijatelja, ob tem pa poudaril, da ne more prevzeti odgovornosti za dejanja bratov Kouachi.

Brata Kouachi sta svoj morilski pohod v Parizu izvedla 7. januarja. Dva dneva pozneje so ju varnostne sile ubile. Enaka usoda je doletela tudi tretjega terorističnega napadalca, ki je 8. januarja najprej ustrelil policistko, dan pozneje pa pri zajetju talcev v judovski trgovini ubil še štiri ljudi.

Joachinova žena je pojasnila, da se je njen mož pred 15 leti spreobrnil v islam, pred dvema letoma pa je postal skrajnež. Po njenih besedah je želel njunega sina odpeljati v Sirijo, kjer bi ga vzgajali v džihadistični skupnosti.

Joachin je te navedbe zavrnil, češ da je s sinom in dekletom zgolj odpotoval na izlet v Carigrad, za bolgarske medije pa je tudi zatrdil, da ni skrajnež. “Sem musliman, nisem pa skrajnež ali terorist,” je dejal po poročanju časnika Presa.

Njegov odvetnik Radi Radev je danes na zaslišanju dejal, da je Joachin pred poroko večkrat potoval na Bližnji vzhod, tudi v Savdsko Arabijo.

Joachin je v ponedeljek dejal, da ne nasprotuje izročitvi Franciji. Zaslišanje o izročitvi je napovedano za petek, še poroča AFP.

STA


Najbolj brano