V BiH kazni tudi za pešce s slušalkami v ušesih

V Bosni in Hercegovini je danes začel veljati novi zakon o varnosti v cestnem prometu, ki predvideva kazni tudi do 500 evrov. Najvišje kazni so predvidene za voznike, ki bodo omejitev hitrosti prekoračili za več kot 30 kilometrov na uro, in za pijane voznike. S poostrenim zakonom nameravajo povečati varnost v prometu.



V BiH  za pešce po novem velja prepoved uporabe slušalk, 
medtem ko sodelujejo v prometu. Foto: Domen Groegl
V BiH za pešce po novem velja prepoved uporabe slušalk, medtem ko sodelujejo v prometu. Foto: Domen Groegl

SARAJEVO > Za voznike, ki bodo imeli v krvi nad 1,5 promila alkohola, spremenjeni zakon nalaga obvezno pridržanje na policijski postaji do streznitve, a največ 12 ur.

Z novim zakonom so zvišali tudi kazni za voznike, ki med vožnjo uporabljajo mobilne telefone, in za pešce, za katere po novem velja prepoved uporabe slušalk, medtem ko sodelujejo v prometu.

Novost so kazni za voznike, ki namenoma in brez potrebe povzročajo hrup s svojimi vozili, na primer s cviljenjem pnevmatik. Zanje so predvidene kazni med 25 in 125 evrov.

Najvišje kazni bodo plačali tisti, ki ponavljajo prometne prekrške, in tisti, za katere policisti ocenijo, da se v prometu obnašajo nepremišljeno. Zakon daje policistom diskrecijsko pravico, da za posamezne prekrške sami odredijo višino kazni.

Najvišje kazni so predvidene za voznike, ki bodo omejitev hitrosti prekoračili za več kot 30 kilometrov na uro, in za pijane voznike.

Pomočnik ministra BiH za promet in komunikacije Zoran Andrić je dejal, da poskušajo s spremembami zakona izboljšati prometno kulturo ter občutno zmanjšati število prekrškov in ponesrečenih v prometnih nesrečah ter se s tem približati povprečju Evropske unije.

V BiH je stopnja smrtnosti v prometnih nesrečah 10,3 umrlih na 100.000 prebivalcev, kar je trikrat več kot v državah Zahodne Evrope. V prometnih nesrečah v BiH letno umre približno 380 oseb, več kot 10.000 pa jih je poškodovanih, kažejo podatki javnega podjetja Ceste Federacije BiH.

BiH ima eno najslabših cestnih infrastruktur v Evropi, zaradi slabo vzdrževanih cest pa so pogoste omejitve hitrosti na 30 kilometrov na uro.

STA


Najbolj brano