V Berlinu več kot tisoč primerov ošpic

V nemški prestolnici, ki se že mesece bori z izbruhom ošpic, je število obolelih za to zelo nalezljivo virusno boleznijo preseglo tisoč. Deželni urad za zdravje je namreč do danes naštel 1001 primer ošpic od začetka njihovega izbruha oktobra lani.

Ošpice pri odraslem Foto: /
Ošpice pri odraslem Foto: /

BERLIN > Samo od začetka leta je v Berlinu zbolelo 880 ljudi. Vsak četrti oboleli je moral zaradi težkega poteka bolezni v bolnišnico, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Po celotni Nemčiji so po podatkih instituta Robert Koch do velikonočnega konca tedna zabeležili 1465 primerov ošpic. Poleg Berlina je hujše žarišče bolezni tudi na Saškem, kjer je do velike noči obolelo 150 ljudi.

Po ocenah strokovnjakov je izbruh ošpic v Berlinu eden največjih v Nemčiji v zadnjem desetletju. Glavni razlog za to, da je ta izbruh tako hud in da že tako dolgo traja, je po njihovem mnenju v nevednosti in veliki luknji v cepljenju med mladimi odraslimi. Konca izbruha bolezni še ni na vidiku.

“Ošpice pogosto doživijo višek v prvih poletnih mesecih,” je za časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung ocenila znanstvenica z instituta Robert Koch. Razlog za to po njenih besedah ni znan, upajo pa, da bo zatem število okužb upadlo.

STA


Najbolj brano