V Berlinu razmišljajo o pospešenem vračanju Alžircev in Maročanov

Vladajoči nemški krščanski demokrati (CDU) kanclerke Angele Merkel in njena partnerska stranka na Bavarskem, krščanski socialisti (CSU), razmišljajo o tem, da bi pospešili vračanje zavrnjenih prosilcev za azil iz Alžirije in Maroka. Del tega predloga je tudi načrt o njihovi namestitvi v posebne centre za vračanje beguncev.

Nemška kanclerka Angela Merkel
Nemška kanclerka Angela Merkel 

BERLIN > Merklova CDU in CSU bavarskega ministrskega predsednika Horsta Seehoferja razmišljata, da bi Alžirce in Maročane obravnavali kot prosilce za azil, ki prihajajo iz varnih držav, in bi jih namestili v posebne centre za izgon, v današnji izdaji poroča nemški časnik Die Welt.

Prosilcev za azil iz omenjenih dveh držav tako ne bi več porazdelili po občinah po vsej Nemčiji, ampak bi jih namestili v posebne centre na Bavarskem, kjer bi bili deležni obravnave po hitrem postopku in nato, če bi bilo potrebno, nemudoma izgnani - podobno, kot se to sedaj v praksi izvaja za prosilce iz balkanskih držav, ki imajo malo možnosti, da jim odobrijo azil.

Nemčija je Albanijo, BiH, Kosovo, Makedonijo, Črno goro in Srbijo razglasila za varne države, kar pomeni, da imajo njeni državljani malo možnosti, da dobijo begunski status. Berlin želi sedaj na ta seznam uvrstiti še Alžirijo in Maroko.

Vendar potrebujeta CDU in CSU za uresničitev tega načrta, predvsem glede razglasitve obeh držav za varni državi, še privolitev koalicijskih socialdemokratov (SPD).

Do predloga prihaja po strmem povečanju števila novih prihodov migrantov iz Alžirije in Maroka in po spolnih napadih na ženske na silvestrovo v nekaterih nemških mestih, za katerimi naj bi stali migranti iz severnoafriških in arabskih držav. Ti napadi so dodobra razburili nemško javnost.

Nemčija želi s tem ukrepom tudi razbremeniti kapacitete za pomoč ljudem, ki dejansko bežijo z vojnih območij, kot je Sirija, in ki predstavljajo okoli 40 odstotkov skoraj 1,1 milijona ljudi, ki so lani prišli v Nemčijo, še navaja AFP.

Število prosilcev za azil iz Alžirije se je po podatkih nemškega notranjega ministrstva med junijem in decembrom lani povzpelo z 877 na 2296, iz Maroka pa s 368 na 2896.

STA


Najbolj brano