V Berlinu Ankaro svarijo, da bi uvedba smrtne kazni pomenila konec pogajanj z EU

Nemčija je danes Ankaro opozorila, da bi morebitna ponovna uvedba smrtne kazni v Turčiji pomenila konec pristopnih pogajanj te države z EU. "Kategorično zavračamo smrtno kazen. Država, ki ima smrtno kazen, ne more biti članica EU," je v Berlinu dejal tiskovni predstavnik kanclerke Angele Merkel Steffen Seibert.

Kanclerka Angela Merkel
Kanclerka Angela Merkel 

BERLIN > V Turčiji so smrtno kazen ukinili leta 2004, sicer pa je ne izvajajo že od leta 1984. Po petkovem neuspelem poskusu državnega udara je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan omenil možnost njene ponovne uvedbe za kaznovanje pučistov.

"EU je skupnost, ki jo družijo vrednote, in je skupnost, ki je enota v stališču, da smrtna kazen ne spada med te vrednote. Posledično bi uvedba smrtne kazni pomenila konec pristopnih pogajanj," je dejal Seibert.

Turški premier Binali Yildirim je danes zagotovil, da bo Turčija po petkovem poskusu državnega udara delovala v okviru zakona, ko gre za morebitno vnovično uvedbo smrtne kazni, pa ne bo ukrepala v naglici. Yildirim je še povedal, da je med poskusom udara umrlo 145 civilistov, oblasti pa so doslej aretirale že prek 7500 osumljencev.

Pučisti bodo poklicani na odgovornost za vsako prelito kapljico krvi, je danes po seji vlade v Ankari poudaril Yildirim. Hkrati je zagotovil, da bo Turčija ravnala v okviru zakona. Ankaro so k spoštovanju vladavine prava po poskusu državnega udara pozvali tako v ZDA kot v EU.

Ko gre za morebitno vnovično uvedbo smrtne kazni v Turčiji, ki prav tako skrbi Zahod, pa je turški premier danes povedal, da se odločitev o tem ne bo sprejemala v naglici, "ni pa mogoče ignorirati volje ljudstva".

Za uvedbo smrtne kazni je sicer potrebna razprava v parlamentu in sprememba ustave. "Gre za zadevo, o kateri je treba razmisliti do podrobnosti, o njej razpravljati v parlamentu, zanjo je potrebna sprememba ustave," je naštel Yildirim.

STA


Najbolj brano