V Beogradu začetek ponovljenega sojenja balkanskemu kralju kokaina

Na posebnem sodišču v Beogradu se je danes začelo ponovljeno sojenje tako imenovanemu balkanskemu kralju kokaina Darku Šariću, obtoženemu tihotapljenja 5,7 tone kokaina iz Latinske Amerike v Evropo. Šarić je ob začetku sojenja poudaril, da se obtožnica bere kot “lepo napisana zgodbica”, da pa ne razume, česa ga bremeni, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Tako imenovani balkanski kralj kokaina Darko Šarić je obtožen tihotapljenja 5,7 tone kokaina iz Latinske Amerike v 
Evropo. Foto: Mup Čg
Tako imenovani balkanski kralj kokaina Darko Šarić je obtožen tihotapljenja 5,7 tone kokaina iz Latinske Amerike v Evropo. Foto: Mup Čg

BEOGRAD > “Že sedem let govorijo o meni, zato ne bom več ponavljal, da nisem kriv, temveč bom vztrajal, naj mi krivdo dokažejo,” je poudaril Darko Šarić.

Da niso krivi, so danes poudarili tudi ostali soobtoženi v procesu.

Šarića je 13. julija lani posebno sodišče v Beogradu spoznalo za krivega tihotapljenja 5,7 tone kokaina iz Latinske Amerike v Zahodno Evropo in ga obsodilo na 20-letno zaporno kazen. Tudi preostali obtoženci so bili spoznani za krive in obsojeni na zaporne kazni.

A prizivno sodišče v Beogradu je sodbo konec junija letos razveljavilo zaradi “bistvene kršitve postopka” in zahtevalo ponovitev sojenja.

Proces, ki je potekal po šestih združenih obtožnicah proti 36 obtoženim, od katerih jih je 14 še vedno na begu, se je začel oktobra 2009 z aretacijo prvih osumljencev in zaplembo okoli dveh ton kokaina v Urugvaju, kasneje pa je bil večkrat razširjen.

Na zatožni klopi beograjskega sodišča je bilo poleg Šarića še devet obtožencev, devet jih je doseglo dogovor s tožilstvom o priznanju krivde, trije pa so dobili status priče sodelavca.

43-letni Šarić velja za enega glavnih organizatorjev trgovine z drogo na Balkanu. Srbskim oblastem se je predal marca 2014 in je odtlej v priporu. Slovenski del Šarićevega narkokartela naj bi vodil Dragan Tošić, ki je eden od obtoženih v zadevi Balkanski bojevnik.

STA


Najbolj brano