V Beogradu uspešno izvedli parado ponosa

V Beogradu so danes uspešno izvedli parado ponosa, ki je bila letos prvič namenjena tudi paradi transseksualcev. Parada je minila brez incidentov, potekala pa je v dobrem, karnevalskem vzdušju in ob močni prisotnosti policije.

V Beogradu so danes uspešno izvedli parado ponosa, ki je 
bila letos prvič namenjena tudi paradi transseksualcev. Foto: Vir: Blic.Rs
V Beogradu so danes uspešno izvedli parado ponosa, ki je bila letos prvič namenjena tudi paradi transseksualcev. Foto: Vir: Blic.Rs

BEOGRAD > Parada je pravzaprav potekala v dveh delih; najprej so se ob 11. uri zbrali udeleženci "ponosa" transseksualcev, shod istospolno usmerjenih pa se je začel uro kasneje. Nato so se sprehodili po ulicah srbske prestolnice.

V paradi so sodelovali tudi nekateri predstavniki srbske vlade, župan Siniša Mali, vodja delegacije EU v državi Michael Davenport, ameriški veleposlanik Michael Kirby in drugi.

Veleposlanik Kirby je pohvalil Srbijo in dejal, da sedaj, ko se je država izkazala pri izrazu solidarnosti beguncem, to dokazuje tudi v odnosu do skupnosti LGBT, "saj so oni tudi človeška bitja".

Tudi organizatorji parade ponosa v Beogradu so pozvali vse zbrane, naj izkažejo solidarnost z begunci. Dodali so še, da je bila parada izraz podpore celotni skupnosti LGBT v regiji in boju za njihove pravice.

Parada je minila brez incidentov. Policija je sicer prijela osem moških, ki naj bi načrtovali napad na udeležence.

STA


Najbolj brano