V Belgiji zaskrbljeni zaradi vračanja džihadistov v EU

Države EU morajo okrepiti obveščevalno sodelovanje v soočanju z naraščajočim številom džihadističnih borcev, ki se z bojišč v Siriji in Iraku vračajo domov, je danes opozoril belgijski zunanji minister Didier Reynders.

Države EU morajo okrepiti obveščevalno sodelovanje v 
soočanju z naraščajočim številom džihadističnih borcev, ki se 
z bojišč v Siriji in Iraku vračajo domov, je danes opozoril 
belgijski zunanji minister Didier Reynders. Foto: Peter Maraž
Države EU morajo okrepiti obveščevalno sodelovanje v soočanju z naraščajočim številom džihadističnih borcev, ki se z bojišč v Siriji in Iraku vračajo domov, je danes opozoril belgijski zunanji minister Didier Reynders. Foto: Peter Maraž

BRUSELJ > Didier Reynders je dejal, da obstaja zaskrbljenost, da se tuji borci vse pogosteje vračajo v Evropo, medtem ko koalicijske sile pod vodstvom ZDA izrivajo Islamsko državo z območij v Siriji in Iraku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Danes - zahvaljujoč napredku, ki ga dosegamo z vojaško koalicijo v Iraku in Siriji - vidimo okrevanje mest in celotnih provinc,” je v Bruslju po pogovorih s francoskim kolegom Jean-Marcom Ayraultom povedal Reynders.

“A obstaja zaskrbljenost zaradi porasta vrnitev teh tujih borcev v naše države,” je še dodal.

Zavzel se je za okrepitev ne le “sodelovanja in izmenjave informacij med Francijo in Belgijo, temveč tudi z drugimi evropskimi partnerji” in celo širše.

Države so sicer že okrepile sodelovanje po napadih v Parizu 13. novembra lani, ko je bilo ubitih 130 ljudi, ter Belgijo postavilo v središče pozornosti zaradi domnevnih obveščevalnih napak.

Belgija je bila nato deležna nadaljnjih kritik, potem ko je po mnenju obveščevalcev ista celica, ki je organizirala napade v Parizu, 22. marca letos izvedla še samomorilske napade na bruseljskem letališču ter postaji podzemne železnice, v katerih je bilo ubitih 32 ljudi. Za oba napada naj bi bila odgovorna IS.

Francoski minister je pritrdil Reyndersu ter pojasnil, da ne gre le za to, da državi dobro sodelujeta, temveč je sodelovanje postalo še tesnejše.

STA


Najbolj brano