V Belgiji razkrili načrte za napade na silvestrovo

Belgijska policija je odkrila načrte za teroristične napade na znamenitosti v Bruslju na silvestrovo, je davi sporočilo belgijsko tožilstvo. Policija je teroristične načrte odkrila med hišnimi preiskavami v Bruslju, flamski regiji Brabant in blizu mesta Liege. Za dva aretirana med racijami je zaradi suma terorizma odredila pripor.

Belgijska policija je odkrila načrte za teroristične napade na 
znamenitosti v Bruslju na silvestrovo. Foto: Wikipedia
Belgijska policija je odkrila načrte za teroristične napade na znamenitosti v Bruslju na silvestrovo. Foto: Wikipedia

BRUSELJ > Preiskave “so osvetlile grožnje napadov, ki bi imeli za tarčo več krajev, ki so simbol Bruslja, izvedli pa bi jih med novoletnimi praznovanji,” je v izjavi zapisalo belgijsko tožilstvo, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Med racijami, ki so jih belgijski preiskovalci izvedli v nedeljo in ponedeljek, so aretirali skupaj šest ljudi, a so štiri že izpustili na prostost. Za dva so odredili pripor. Eden izmed njiju naj bi bil obtožen, da je v terorističnih dejavnostih deloval kot vodja, da je iskal nove borce za izvedbo terorističnih dejanj in da je sodeloval pri grožnji napada.

Med preiskavami so zasegli propagandni material skrajne Islamske države in vojaška oblačila. Niso pa našli orožja ali eksploziva, prav tako ni dokazov o povezavah z novembrskimi smrtonosnimi napadi v Parizu.

Časniki belgijske medijske družbe Mediahuis so danes poročali tudi o obstoju konkretnih groženj proti generalnemu komisariatu policije v Bruslju. Ta stoji blizu zgodovinskega bruseljskega trga Grand Place, ki je eden izmed glavnih turističnih atrakcij v belgijski prestolnici. Tam v četrtek, ko se bo izteklo letošnje leto, pričakujejo množico ljudi. V bruseljski policiji naj bi zaradi groženj povečali pripravljenost.

V Bruslju so po napadih v Parizu 13. novembra skoraj teden dni vladali izredni varnostni ukrepi. Organizator pariških napadov je namreč živel v bruseljski četrti Molenbeek, povezave z njo pa naj bi imeli tudi drugi napadalci.

STA


Najbolj brano