V Belgiji aretirani so načrtovali napade na policiste

Domnevna džihadistična skupina, ki je bila tarča četrtkove protiteroristične operacije v Belgiji, je načrtovala umore policistov na ulicah in napade na policijske postaje, je na novinarski konferenci danes razkrilo belgijsko tožilstvo.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

BRUSELJ > V četrtkovih racijah so sicer aretirali 13 oseb, zahtevali pa bodo še izročitev dveh osumljencev iz Francije.

Načrtovanje napadov je bilo v sklepni fazi in teroristi so bili po navedbah tožilstva tik na tem, da jih izvedejo, če jim tega ne bi preprečili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V racijah v več belgijskih mestih, med drugim tudi v Bruslju, so zasegli večje količine pištol in pušk kalašnikovk, streliva, razstreliva in komunikacijske opreme, pa tudi policijske uniforme, ki so jih nameravali uporabiti napadalci, in veliko vsoto denarja, je novinarjem po pisanju britanskega BBC razkril tiskovni predstavnik tožilstva Thierry Werts.

V Belgiji so aretirali 13 osumljencev

Drug tiskovni predstavnik tožilstva Eric Van der Sijpt je povedal, da je preiskava pokazala, “da so nameravali ti ljudje ubiti več policistov na ulici in na policijskih postajah”. “Cilj operacije je bil razbiti teroristično celico (...) a tudi logistično mrežo za njo,” je še dejal.

Identifikacija dveh osumljencev, ki so ju policisti ustrelili in ubili v Verviersu, zaenkrat še poteka. V Belgiji so aretirali 13 osumljencev, od tega kar 12 v Bruslju, še dva pa so aretirali v Franciji in belgijski organi bodo sedaj zahtevali njuno izročitev. Šlo naj bi večinoma za belgijske državljane, ki so v preteklosti potovali v Sirijo.

Belgija na splošno velja za državo z največjim “kontingentom” tako imenovanih tujih borcev glede na število prebivalcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Poleg visokega števila Evropejcev, ki so se urili pri skrajnežih v tujini in so sedaj v Belgiji, je veliko Belgijcev - po nekaterih ocenah do 650 - tudi trenutno na bojiščih v Siriji.

Povezav med aretiranimi v Belgiji in teroristi, ki so izvedli napade v Franciji minuli teden, ali terorističnimi osumljenci, aretiranimi v Nemčiji, niso ugotovili.

Belgijska preiskava se je sicer začela že pred napadi na uredništvo satiričnega tednika Charlie Hebdo, judovsko trgovino in policiste v Parizu, ki so terjali skupno 17 žrtev.

12 varnostnih ukrepov

Po četrtkovi drami se je medtem danes na izredni seji že sestala tudi belgijska vlada in sprejela 12 varnostnih ukrepov, ki naj bi izboljšali boj proti radikalizaciji in terorizmu. Večino od njih so sicer pristojne oblasti obravnavale in načrtovale že pred zadnjimi dogodki, piše dpa. Ustrezni zakonodajni predlogi naj bi bili po načrtih sprejeti nekje do sredine februarja.

Med ukrepi so krepitev boja proti radikalizaciji v zaporih, izrecna uvrstitev potovanja v tujino s terorističnimi nameni med kazniva dejanja in razširitev nabora razlogov, zaradi katerih lahko nekomu odvzamejo belgijsko državljanstvo, mu začasno zasežejo osebno izkaznico ali zamrznejo premoženje.

Premier Charles Michel je poleg tega sporočil, da so pripravljeni za zagotavljanje varnosti vpoklicati tudi vojake, če bo to potrebno, poroča AFP. Po besedah notranjega ministra Jana Jambona gre za 150 vojakov, po besedah obrambnega ministra Stevena Vandeputa pa bodo ti v pripravljenosti, kakorkoli dolgo bo to po oceni vlade potrebno. Vpokličejo jih lahko zelo na hitro.

STA


Najbolj brano