V Bagdadu po 12 letih ponovno odprli Iraški narodni muzej

V Bagdadu so po 12 letih prizadevanj, v katerih so nazaj dobili tretjino od 15.000 eksponatov, ki so iz muzeja izginili v ropanjih med ameriško invazijo leta 2003, v soboto ponovno odprli Iraški narodni muzej.

Iraški narodni muzej v Bagdadu Foto: Wikipedia
Iraški narodni muzej v Bagdadu Foto: Wikipedia

BAGDAD > Odprtje so oblasti označile kot svoj odgovor na uničenje predislamskih umetnin v Iraku, ki so ga izvedli pripadniki Islamske države.

“Že več mesecev smo se pripravljali na ponovno odprtje muzeja, muzej namreč mora biti dostopen vsem,” je po pisanju francoske tiskovne agencija AFP dejal iraški minister za turizem in arheološko dediščino Qais Husein Rašid.

Dodal je, da so jih dogodki v Mosulu na severu Iraka napeljali k temu, da so pohiteli in muzej ponovno odprli že v soboto kot svoj odgovor na uničenje predislamskih umetnin v Iraku.

Kot navajajo v muzeju, od koder so leta 2003 ukradli 15.000 eksponatov, so uspeli nazaj dobiti 4300 eksponatov. “Še vedno pa na trgu poizvedujemo za okoli 10.000 eksponati. A tiste najpomembnejše smo dobili nazaj,” je dodal Rašid.

Premier Hajder al Abadi pa je ob odprtju muzeja dejal: “Sporočilo iz Bagdada, iz območja nekdanje Mezopotamije, je jasno: Ohranili bomo civilizacijo in izsledili bomo tiste, ki jo hočejo uničiti.”

Pripadniki skrajne skupine Islamska država (IS) so v Mosulu na severu Iraka s kladivi uničili številne neprecenljive antične artefakte, med drugim velike kipe iz obdobij antičnih asirskega in partskega cesarstva, stare tudi več kot 2600 let. Vandalizem je ohranjen na video posnetku, ki so ga konec februarja objavili skrajneži.

Na približno pet minut dolgem posnetku je videti tudi, kako pripadniki IS z vrtalnikom uničujejo veličasten asirski granitni kip krilatega bika na arheološkem najdišču v pristanišču Nergal v Mosulu.

Strokovnjaki so za nemško tiskovno agencijo dpa povedali, da so džihadisti v Mosulu uničili več deset kipov iz mesta Ninive iz sedmega stoletja pred našim štetjem. Ninive je bilo v tem obdobju najverjetneje največje in najpomembnejše mesto na svetu.

Uničenje umetnin je izzvalo ogorčenje po vsem svetu, generalna direktorica Unesca Irena Bokova je v četrtek zahtevala izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN.

Uničenje umetnin v Mosulu je največja katastrofa, ki je zadela iraško kulturno dediščino po ropanjih v bagdadskem muzeju med ameriško invazijo leta 2003.

Strokovnjaki so uničevanje umetnin v Mosulu primerjali z uničenjem dveh ogromnih kipov Bude, vklesanih v skalo blizu kraja Bamijan v osrednjem delu Afganistana, ki so ga leta 2001 izvedli talibani.

STA


Najbolj brano