V Avstrijo se zgrinjajo novi begunci

Avstrija je danes priča novemu večjemu valu beguncev, saj je samo ponoči iz Madžarske v državo vstopilo več kot 3000 beguncev, ki so trenutno na mejnem prehodu Nickelsdorf. Avstrijski organi so sporočili, da so ekipe, ki pomagajo, na robu svojih zmožnosti, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V prvih devetih dneh septembra je iz Srbije na Madžarsko 
prišlo skoraj 22.000 beguncev in migrantov, ki želijo nadaljevati pot v zahodno Evropo.
V prvih devetih dneh septembra je iz Srbije na Madžarsko prišlo skoraj 22.000 beguncev in migrantov, ki želijo nadaljevati pot v zahodno Evropo. 

ŽELEZNO > Samo med polnočjo in tretjo uro zjutraj je na mejni prehod Nickelsdorf na avstrijskem Gradiščanskem prispelo več kot 1700 beguncev.

Zaradi velikega števila beguncev se v Avstriji že soočajo s težavami pri zagotavljanju ustreznega prevoza zanje, saj si večina želi naprej v Nemčijo. Prav danes naj bi sprejeli odločitev o morebitni uvedbi dodatnih izrednih vlakov.

Na vlak za Nemčijo čaka tudi skupina beguncev na graški železniški postaji. Te so davi skupaj s še 300 begunci z avtobusi pripeljali iz Nickelsdorfa na avstrijsko Štajersko. Več kot polovica je lahko prestopila na vlak, ostale so pripeljali na območje Graškega sejma, kjer so postavili zasilne postelje, beguncem pa ponudili zajtrk. Območje morajo do poldneva zapustiti.

Le redki begunci, ki v Avstrijo pridejo iz Madžarske, v tej državi tudi zaprosijo za azil. V noči na danes so tako avstrijski organi zabeležili le 20 prošenj.

Človekoljubne organizacije pričakujejo, da se bo val beguncev proti Avstriji nadaljeval tudi v prihodnjih dneh. 15. septembra bo namreč na Madžarskem začela veljati zaostrena zakonodaja o zaščiti meje in migraciji, zaradi česar želijo številni še pred tem datumom zapustiti državo in vstopiti v Avstrijo, poroča APA.

Na Madžarskem so v sredo našteli rekordno število prihodov beguncev v enem dnevu - po podatkih tamkajšnje policije jih je v državo vstopilo 3321. V prvih devetih dneh septembra je iz Srbije na Madžarsko prišlo skoraj 22.000 beguncev in migrantov, ki želijo nadaljevati pot v zahodno Evropo.

Nemški podkancler Sigmar Gabriel je danes sporočil, da je v Nemčijo letos prispelo okoli 450.000 beguncev, od tega v prvih osmih dneh septembra 37.000. “Iskreno rečeno, to kaže, da je premestitev 160.000 beguncev po Evropi šele prvi korak,” je v parlamentu dejal Gabriel, ki je govoril o predlogu Evropske komisije o porazdelitvi beguncev med državami članicami. “Temu lahko rečemo tudi kaplja v morje,” je dodal.

STA


Najbolj brano