V Avstriji v zvezi z načrtovanjem terorističnega napada zaslišali mladoletno osebo

V okviru preiskave proti domnevnemu 17-letnemu terorističnemu osumljencu na Dunaju je avstrijska policija zaslišala mladoletno osebo, ki naj bi bila kontaktna oseba, je danes na Dunaju sporočil generalni direktor za javno varnost Kongrad Kogler, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

 Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

DUNAJ > Kongrad Kogler pri tem na novinarski konferenci ni razkril natančne starosti in spola zaslišane osebe, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pa gre za otroka, ki naj bi bil mlajši od 14 let. Po poročanju avstrijskega časnika Kronen-Zeitung naj bi šlo za 12-letnika.

Je pa Kogler danes še povedal, da je 17-letni domnevni terorist vsaj enkrat potoval v Nemčijo. Kdaj se je 17-letnik radikaliziral, je po besedah Koglerja še stvar preiskave. 17-letnik, proti kateremu že poteka več kazenskih postopkov, je bil sicer na pogojnem izpustu iz zapora. Ostaja odprto vprašanje, ali je bil radikaliziran med bivanjem v zaporu. Prav tako je še predmet preiskave, ali je imel povezave s skrajno skupino Islamska država. Avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka je za avstrijsko televizijo davi izjavil, da je 17-letnik podpiral IS.

Okrepljeni varnostni ukrepi na Dunaju

Kot še navaja danes APA, bodo vse do konca preiskave na Dunaju veljali okrepljeni varnostni ukrepi, kar med drugim pomeni več policistov na postajah podzemne železnice, glavnih prometnih točkah in nakupovalnih središčih.

Avstrijsko tožilstvo je proti 17-letniku, ki je osumljen, da je v bližnji prihodnosti načrtoval napad na dunajsko podzemno železnico ali drug javni kraj, tudi vložilo zahtevo za pripor, ki jo je utemeljilo na nevarnosti, da bi osumljeni lahko zabrisal sledove ali pobegnil. Sodišče bo o njegovem priporu odločalo v torek.

17-letnika so prijeli v petek. Gre za sina albanskih priseljencev. Potem ko je avstrijska policija analizirala njegov prenosni telefon ter komunikacijo prek svetovnega spleta, so avstrijski organi tudi opozorili nemške kolege, ki so minuli konec tedna v Neussu v bližini Düsseldorfa na zahodu Nemčije aretirali 21-letnika. Slednji je osumljen, da je pomagal 17-letniku pri pripravah na napad. Kot so za APA potrdili kriminalisti v Severnem Porenju-Vestfaliji, so za 21-letnika že odredili pripor in ga zaslišali.

V stanovanju policija ni našla eksploziva

Kot so še pojasnili, je nemška policija v noči na nedeljo vdrla v stanovanje 21-letnika. V stanovanju je bila poleg njega še njegova soproga in oba so priprli. Soprogo so po zaslišanju izpustili na prostost. V stanovanju policija ni našla nobenega eksploziva ali orožja, je pa zaplenila nosilce podatkov in čipe, ki jih bodo sedaj analizirali.

V nemškem notranjem ministrstvu so ob tem zatrdili, da zaenkrat ni nobenih dokazov, da bi obstajala povezava med 21-letnikom ter berlinskim atentatorjem Anisom Amrijem.

Na načrtovanje domnevnega terorističnega napada v Avstriji se je danes odzvala tudi albansko-islamska kulturna skupnost (Alkig) in ga obsodila. “Tovrstna gnusna in nečloveška dejanja nimajo opravičila ne v islamu in ne v kakšni drugi veri,” so za APA sporočili iz Alkiga. Poudarili so, da islam od svojih privržencev zahteva, da “širijo ljubezen, modrost in obojestransko pomoč in ne pobijanje ljudi, njihovo ogrožanje ali da bi med njimi sejali nevarnost in strah”. Zatrdili so tudi, da v albanskih mošejah ni nobenega radikalizma. Hkrati so izrazili pripravljenost na sodelovanje z oblastmi, če bo potrebno, saj želijo s tem prispevati tudi k miroljubnemu sobivanju v prihodnosti.

STA


Najbolj brano