V Avstriji se je zrušil most

Nedaleč od Gradca v Avstriji se je v soboto zvečer zrušil cestni most čez železniško progo, ki Gradec povezuje z Dunajem in Salzburgom. Potem ko je jutro pokazalo vso razsežnost škode, so sporočili, da bo promet prekinjen vsaj dva tedna, verjetno pa še dlje. Poškodovanih na srečo ni bilo. Malo pred zrušenjem je sicer pod mostom peljal vlak.

GRADEC > Nesreča se je zgodila nekaj sto metrov od železniške postaje pri kraju Frohnleiten severno od Gradca. Most, ki se je zrušil, so obnavljali, na njem pa so ravno potekala gradbena dela. Zrušil se je kakih 40 metrov dolg del, ki so ga pred dvema dnevoma betonirali. Skupaj naj bi šlo za skoraj 800 ton gradbenega materiala.

Po mostu teče hitra cesta, pod njim pa reka Mura in železniška proga, ki Gradec povezuje z bolj severnima Salzburgom in Dunajem. Tako ti železniški liniji kot tudi ves drug železniški promet čez most so ustavili. Znova naj bi stekel šele čez dva tedna, če ne celo kasneje, so sporočili z avstrijskih železnic (ÖBB).

Čeprav situacijo rešujejo z avtobusi, se že vrstijo odpovedi in zamude. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik ÖBB Christoph Posch, bo moralo samo danes na nadomestni avtobusni promet med Gradcem in mestom Bruck an der Mur prestopiti kakih 5000 potnikov, v ponedeljek in nato vse delovne dni pa kar po 10.000.

Kot piše na spletni strani Slovenskih železnic, bodo imeli vlaki v mednarodnem prometu iz avstrijske smeri proti Šentilju do 60 minut zamude.

V tovornem prometu je medtem uveden obvoz, ki pot vlakom podaljša tudi za več sto kilometrov, poroča APA. Kot pojasnjuje, je ta obvoz sedaj urejen preko Madžarske in Slovenije.

Čez Frohnleiten sicer pelje kakih sto vlakov dnevno; eden od njih je pod nesrečnim mostom v soboto peljal le nekaj minut pred zrušenjem.

STA


Najbolj brano