V Avstriji obširna operacija proti domnevnim džihadistom

Avstrijska policija danes na Dunaju, v Zgornji Avstriji in na Štajerskem izvaja obširno racijo proti domnevnim islamskim skrajnežem.

 Foto: Mohammed Salem
Foto: Mohammed Salem

DUNAJ > V operaciji sodeluje okoli 500 policistov, ki od 4. ure izvajajo hišne preiskave, izdali so okoli 20 zapornih nalogov. Glavni osumljenec naj bi bil bošnjaški islamski pridigar.

Racijo so sprožili na zahtevo deželnega sodišča v Gradcu, glede na informacije virov z notranjega ministrstva pa je glavni razlog zanjo kršitev ustavnega reda.

Operacija naj bi sledila več kot dve leti trajajoči preiskavi, katere tarča je bilo več ljudi, osumljenih rekrutiranja mladih za bojevanje v Siriji. Po poročanju časnika Kronen Zeitung so osumljence poleg tega preiskovali zaradi suma financiranja skrajne Islamske države.

Na bojišča v Sirijo ali Irak se je iz Avstrije namenilo okoli 150 ljudi, nekaterim med njimi so oblasti odhod preprečile, kažejo podatki avstrijskega notranjega ministrstva. Kakih 60 ljudi naj bi se z bojišč vrnilo. Pozornost medijev je v sosednji državi pritegnil predvsem primer dveh najstnic, ki sta v Sirijo odpotovali aprila, staršem pa sporočili, da se želita tam boriti za islam.

STA


Najbolj brano