V Avstriji bi begunce namestili v šotorska taborišča

V Avstriji buri duhove odločitev vlade, da prosilce za azil namesti v šotorska taborišča. Eno taborišče so že postavili v bližini Salzburga, še dve pa nameravajo postaviti na severu države. Avstrijski Rdeči križ je do takšne rešitve zelo kritičen.

Salzburg Foto: Ana Cukijati
Salzburg Foto: Ana Cukijati

DUNAJ > Današnji krizni sestanek predstavnikov notranjega in obrambnega ministrstva ter človekoljubnih organizacij ni prinesel boljših rešitev in vlada vztraja pri šotoriščih.

“Za nas je to najslabša možna rešitev,” je izjavil generalni sekretar avstrijskega Rdečega križa Werner Kerschbaum. Dodal je, da ima ena najbogatejših evropskih držav veliko drugih možnosti za namestitev migrantov.

Po uradnih podatkih so v Avstriji samo v ponedeljek prejeli rekordnih 314 prošenj za azil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

8,5-milijonska Avstrija je lani prejela več kot 28.000 prošenj za azil, kar je trikrat več od evropskega povprečja glede na število prebivalcev. Samo v prvih štirih letošnjih mesecih so prejeli 14.200 prošenj, navaja AFP.

Notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner zagovarja rešitev s šotorišči, češ da je bila to zadnja možnost v luči “eksplozivnega” povečanja števila beguncev v zadnjem času.

Tudi avstrijska Karitas deli mnenje Rdečega križa in je takšno rešitev označila za nepotrebno. Njen generalni sekretar Klaus Schwertner meni, da poskuša vlada pritisniti na EU s pretresljivimi podobami migrantov v taboriščih.

Avstrija podpira predlog nove migracijske strategije, ki jo je ta teden predstavila Evropska komisija. Politično sporen predlog predvideva uvedbo kvot za razporeditev prebežnikov po državah članicah EU, s čimer bi razbremenili države, ki so najbolj na udaru zaradi vala beguncev. Številne države, med njimi Velika Britanija in Madžarska, predlogu nasprotujejo.

STA


Najbolj brano