V Avstriji 3,7 odstotka več brezposelnih kot lani

Položaj na avstrijskem trgu dela se zaostruje: medtem ko je bilo konec decembra lani brez dela 475.435 ljudi, jih je bilo januarja že 490.246. To pomeni rast za 3,7 odstotka v primerjavi z letom prej, vzroki pa so znani: izredno nizka gospodarska rast in množičen dotok delovne sile od drugod, kar je opaziti predvsem na Dunaju.

Dunaj Foto: Igor Mušič
Dunaj Foto: Igor Mušič

DUNAJ > Stopnja brezposelnosti je v prvem letošnjem mesecu porasla za 0,3 odstotne točke na 10,9 odstotka po nacionalni metodologiji, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Še posebej se je januarja povečalo število iskalcev zaposlitve v storitvenih dejavnostih, kjer se večinoma zaposlujejo ženske, kot so zdravstvo in sociala (+8,1 odstotka), trgovina (+5,4 odstotka) in turizem (5,3 odstotka).

Število iskalcev zaposlitve se je januarja povečalo občutno bolj, kot pa je bilo ustvarjenih novih delovnih mest. To so še posebej občutile skupine, ki imajo že brez tega težave pri (ponovnem) vstopanju na trg dela. Tako se je brezposelnost med starejšimi od 50 let povečala za 8,2 odstotka, med osebami z zdravstvenimi omejitvami za 9,7 odstotka in med tujci za 10,1 odstotka.

“Stopnja brezposelnosti je januarja porasla za nekaj manj kot v mesecih pred tem, a o preobratu trenda še ni mogoče govoriti,” je te podatke komentiral minister za socialne zadeve Alois Stöger.

Glede na gospodarske napovedi za leto 2016 je tudi v prihodnjih mesecih pričakovati, da bo stopnja brezposelnosti višja kot v lanskem letu.

Po metodologiji evropskega statističnega urada Eurostat ima Avstrija eno najnižjih stopenj brezposelnosti v EU. Po zadnjih podatkih za november lani znaša 5,8 odstotka, kar je precej bolje od povprečja, ki je pri 9,1 odstotka.

STA


Najbolj brano