V Avstriji 14-letniku zaradi terorizma osem mesecev zapora

Deželno sodišče v avstrijskem St. Pöltnu je danes 14-letnika zaradi načrtovanja bombnega napada na železniški postaji na Dunaju obsodilo na osem mesecev zapora in še 16 mesecev pogojne kazni. Šolarja so spoznali za krivega članstva v teroristični organizaciji.

Dunaj Foto: Igor Mušič
Dunaj Foto: Igor Mušič

SANKT PÖLTEN > Sodišče je po štiriurni obravnavi razsodilo, da je v Istanbulu rojeni šolar, ki je očitano mu dejanje oziroma namero priznal, lansko jesen stopil v stik z ljudmi s povezavami s skrajno sunitsko skupino Islamska država (IS) in se je nameraval pridružiti teroristom v Siriji.

Še pred odhodom pa je nameraval izvesti napad na javnih krajih v Avstriji in je zato na internetu iskal navodila za izdelavo bombe. Njegova tarča bi lahko bila dunajska železniška postaja Westbahnhof.

Načrte mu je preprečila prijava posebne šole, ki jo je mladenič, znan zgolj kot Mertkan G., obiskoval. Tako zaposlenim v šoli kot materi je v oči padla njegova vedno hujša radikalizacija, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Aretirali so ga 28. oktobra lani, nato pa so ga po dveh tednih zaradi mladosti izpustili. Sredi januarja je skupaj z 12-letnim prijateljem pobegnil in se nameraval odpraviti v Sirijo. Policija je štiri dni glede dvojice tavala v temi, nato pa so ju po obvestilu matere 14-letnika 16. januarja prijeli v kiosku s hrano na Dunaju. Odtlej je bil danes obsojeni v policijskem pridržanju.

Policija je med preiskavo na njegovem računalniku, mobilnem telefonu in igralni konzoli odkrila več izjemno nasilnih propagandnih posnetkov Islamske države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Psihiatrična ekspertiza je ugotovila, da je obtoženi kljub pomanjkanju zrelosti - čez nekaj dni bo dopolnil 15 let - kazensko odgovoren za svoja dejanja. Zaradi mladosti mu sicer sodišče ne bi moglo dosoditi več kot pet let strogega zapora. Mertkan G. je vsega skupaj doslej za zapahi že odslužil pet mesecev.

Njegov odvetnik Rudolf Mayer je danes za AFP povedal, da se je mladenič z idejo o izdelavi bombe zgolj igral. Odvetnik je prav tako poudaril, da se je njegov klient sedaj poboljšal in prepoznal, da je padel v past propagandnega stroja. Že med sojenjem pa je izpostavil, da je fant, ki ima alavitske korenine, v Avstrijo pa je imigriral pred osmimi leti, odraščal brez očeta.

Po nepotrjenih informacijah avstrijskih medijev naj bi šolarju IS za napad v Avstriji ponujala 25.000 evrov.

Avstrija se podobno kot več drugih evropskih držav sooča s stalnim tokom posameznikov, ki se skušajo pridružiti borcem IS v Siriji ali Iraku.

Po podatkih avstrijskega notranjega ministrstva jih je to storilo že več kot 200, med njimi tudi ženske in mladoletniki. Približno 70 se jih je medtem vrnilo v Avstrijo in več med njimi jih sedaj v policijskem varstvu čaka na sojenje.

Sodišče na Dunaju je medtem danes vseh obtožb oprostilo 16-letnico, ki naj bi se nameravala v Siriji pridružiti IS, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dekle je na sodišču povedalo, da se je lani spreobrnila v islam, ker je to zanjo “najlepša religija”.

Povedala je tudi, da je lani prek interneta spoznala 18-letnika čečenskega porekla, ki se je želel pridružiti IS. Poročila sta se in naslednji dan je odpotoval v Sirijo. Sama je želeli oditi za njim, a ji je mati preprečila odhod in ji odvzela potni list.

Februarja je znova poskušala odpotovati, a je bila dan pred nameravanim odhodom aretirana. Na sodišču je sicer še menila, da je bil njen mož ubit v spopadih v Siriji. “V Avstriji me žalijo in pljuvajo vame, ko grem iz hiše zakrita,” je še dejala. Obenem je napovedala, da namerava živeti v islamski deželi, ko odraste.

STA


Najbolj brano