V Avstraliji gasilci v boju s požarom v bitki s časom

Gasilci na jugu Avstralije se še naprej borijo z velikim gozdnim požarom. Razmere so še posebej napete, ker se območju bližajo nevarne vremenske razmere, so danes sporočile oblasti. Požar, ki divja na območju gorske verige vzhodno od mesta Adelaide, je doslej uničil 26 domov, požgal pa tudi 13.000 hektarjev grmičevja in kmetijskih površin.

Fotografija je simbolična. Foto: Marko Korošec
Fotografija je simbolična. Foto: Marko Korošec

SYDNEY > V požaru je bilo laže poškodovanih 29 ljudi, večinoma gasilcev. Ogenj se razteza na območju 238 kilometrov, glavna naloga gasilcev pa ga je zamejiti in preprečiti njegovo širjenje. Proti ognju se borijo tudi iz zraka. Letala so na območje zlila več sto milijonov litrov vode, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Stanje na območju prizadetega vinogradniškega in kmetijskega Sampson Falta, kjer v živi okoli 40.000 prebivalcev, je še posebej napeto, ker se bodo temperature po nedeljski ohladitvi v torek po napovedih meteorologov znova dvignile na do 38 stopinj Celzija, prav tako se bo okrepil veter. Olajšanje bo morda prišlo šele v petek, ko je napovedano močno deževje.

Ogenj je doslej najbolj prizadel vas Kersbrook, kjer prebivalcem ni ostalo veliko.

Po ocenah oblasti gre za najhujše razmere po letu 1983, ko je v divjanju ognja v državah Južna Avstralija in Viktorija umrlo več kot 70 ljudi, uničenih je bilo več tisoč domov. Hudi požari so Avstralijo prizadeli tudi leta 2009, ko je v Viktoriji umrlo več kot 173 ljudi, uničenih pa je bilo več kot 2000 bivališč.

STA


Najbolj brano