Avstralija: delovni popotniki bodo morali plačevati 19-odstotni davek

V Avstraliji bodo morali popotniki, ki bodo tam med potovanjem delali, od 1. januarja prihodnjega leta plačati davek v višini 19 odstotkov od zaslužka. Avstralska vlada je sprva načrtovala davek v višini 32,5 odstotka, a ga je pod pritiskom poslancev ter turističnega in kmetijskega sektorja znižala.

Sydney Foto: Osebni Arhiv Saše Kolmana
Sydney Foto: Osebni Arhiv Saše Kolmana

SYDNEY > Ukrep, ki ga je vlada sprejela v torek, bo vplival na več sto tisoč mladih, ki vsako leto pridejo v Avstralijo na podlagi letnih vizumov za počitniško delo. Največ jih prihaja iz Velike Britanije, Kanade, Japonske in Tajvana.

Doslej popotnikom, ki največkrat potujejo z nahrbtniki, ni bilo treba plačati davka, če so zaslužili manj kot 18.000 avstralskih dolarjev (približno 12.300 evrov). Tisti, ki so zaslužili več, pa so morali plačati 19-odstotni davek, tako kot drugi zaposleni. Od začetka prihodnjega leta bodo morali davek plačati za prihodke do 37.000 avstralskih dolarjev (približno 25.260 evrov). V povprečju sicer zaslužijo približno 10.000 dolarjev (nekaj več kot 6800 evrov).

Avstralski minister za zakladnico Scott Morrison je dejal, da je vlada ugotovila, da počitniški delavci predstavljajo pomemben delež turistične industrije in so ključen vir delovne sile v kmetijskem in turističnem sektorju. Dodal je, da bodo vizume pocenili za 50 avstralskih dolarjev na 390 dolarjev (266 evrov).

Predsednik državne kmetijske zveze Brent Finlay je dejal, da je 19-odstotni davek "pravičen in razumen ukrep. Stalno smo poudarjali, da kmetijstvo preprosto ne zmore brez popotnikov," je dodal.

Vlada je ob tem sporočila, da bo namenila deset milijonov dolarjev (6,8 milijona evrov) za promocijo Avstralije kot destinacije za popotnike.

STA


Najbolj brano