V Avstraliji 10-letnega avtista zaprli v “kletko”

V avstralski Canberri so na neki osnovni šoli med poukom v kletki podoben prostor zaprli desetletnika s posebnimi potrebami. Povsem neprimerno je, da so otroku kot prostor, kamor se lahko umakne, naredili "kletko", so ocenile avstralske oblasti. Ravnatelja šola so suspendirali, ministrica za izobraževanje Joy Burch pa je odredila preiskavo.

Fotografija je simbolična. Foto: Tamino Petelinsek
Fotografija je simbolična. Foto: Tamino Petelinsek

CANBERRA > Avstralski mediji so poročali, da gre za desetletnega otroka z avtizmom, ki so ga zaprli v "kletko". Šlo naj bi za ograjen prostor, ki je meril dva krat dva metra in je bil sestavljen iz bazenskih ograj, je poročal britanski BBC.

Ministrica je pojasnila, da je o primeru izvedela minuli teden, potem ko je to obelodanil nekdo s šole. Ograjen prostor je bil v razredu postavljen med 10. in 27. marcem.

"Besede ne morejo opisati mojega popolnega razočaranja in grozljivosti, da je nekdo v naših šolah lahko sploh pomislil o ustreznosti strukture, kot je ta," je povedala novinarjem.

Po mnenju strokovnjakov lahko otrokom z avtizmom ali drugimi vedenjskimi motnjami koristi, da imajo na voljo tih prostor, kjer lahko opravijo svoje delo ali se umirijo, če se vznemirijo.

A generalna direktorica direktorata za izobraževanje in usposabljanje Diane Joseph je pojasnila, da je odločitev šole "povsem neprimerna in nesprejemljiva", zaradi katere "se porajajo številna vprašanja".

"Tako ne morejo ravnati z našimi učenci," je dejala in dodala, da gre za osamljen primer zelo slabega odločanja.

Sicer pa danes obeležujemo svetovni dan avtizma. Avtizem je vseživljenjska kompleksna motnja, ki vpliva na večino področij razvoja. Otroci z avtizmom imajo zlasti težave s socialno komunikacijo, socialno interakcijo in težave na področju fleksibilnosti mišljenja.

STA


Najbolj brano