V Astani nadaljevanje pogajanj o Siriji

V kazahstanski prestolnici Astana se nadaljujejo mirovna pogajanja med predstavniki sirskega režima in upornikov, ki prvi dan niso dosegli vidnega napredka, so se pa strinjali, da je treba v državi ohraniti prekinitev ognja, ki ob kršitvah traja od 30. decembra lani.

Predstavniki sirskega režima in upornikov prvi dan mirovnih 
pogajanj niso dosegli vidnega napredka, so se pa strinjali, da 
je treba v državi ohraniti prekinitev ognja. Foto: STA
Predstavniki sirskega režima in upornikov prvi dan mirovnih pogajanj niso dosegli vidnega napredka, so se pa strinjali, da je treba v državi ohraniti prekinitev ognja. Foto: STA

ASTANA > Pogajanja pod okriljem Rusije in Irana, ki podpirata sirski režim, ter Turčije, ki je na strani opozicije, naj bi se osredotočila na okrepitev krhke prekinitve ognja po vsej Siriji, da bi tako omogočili humanitarno pomoč tamkajšnjim prebivalcem. Tako kot prvi dan tudi danes ni neposrednega stika med vladno in opozicijsko delegacijo.

Po poročanju kazahstanske državne tiskovne agencije Kazinform naj bi na pogajanjih, na katerih sodelujejo tudi ZDA in Združeni narodi, sprejeli dogovor, ki naj bi ga podpisali danes. Ruska tiskovna agencija Tass poroča, da bodo v skupni izjavi, ki jo še usklajujejo, utrdili prekinitev ognja in potrdili odločenost obeh strani za rešitev sirske krize.

Posebni odposlanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura, ki v Astani zastopa ZN in naj bi gostil prihodnja pogajanja o Siriji v švicarski Ženevi, je dejal, da je optimističen glede napredka na pogovorih v Kazahstanu.

Tiskovni predstavnik delegacije sirske opozicije Osama Abu Zeid je po poročanju Tassa omenil, da bi se lahko pogajanja nadaljevala v sredo. “Prepričani smo, da gostitelji, Rusija in Turčija delajo vse, da bi bilo srečanje uspešno,” je povedal in dodal, da v Siriji kljub temu prihaja do kršitev prekinitve ognja.

Prva pogajanja o Siriji, ki jih organizirajo Rusija, Turčija in Iran, potekajo le nekaj tednov pred načrtovanim nadaljevanjem uradnih mirovnih pogajanj med stranema 8. februarja v Ženevi, ki brez večjega uspeha potekajo že nekaj časa pod okriljem ZN. Pogajanj v Ženevi se udeležujeta tudi de Mistura in ameriški veleposlanik v Kazahstanu.

STA


Najbolj brano