V Ankari ubit ruski veleposlanik

V Ankari je danes na odprtju razstave neznani napadalec ustrelil ruskega veleposlanika v Turčiji Andreja Karlova, ki je kasneje podlegel ranam, je sporočilo rusko zunanje ministrstvo. Moskva je napad označila za terorističnega.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

ANKARA > Že pred tem so sporočili, da je bil njihov veleposlanik v Turčiji ranjen. "Danes je neznani napadalec na javni prireditvi v Ankari začel zmedeno streljati, pri tem pa je bil ranjen ruski veleposlanik v Turčiji, " je povedala tiskovna predstavnica ministrstva Marija Zaharova.

Slovensko zunanje ministrstvo je danes ostro obsodilo "strahopeten umor" ruskega veleposlanika v Turčiji Andreja Karlova. Na Twitterju je tudi izrazilo sožalje družini veleposlanika in ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu. Napad je obsodil tudi predsednik DZ Milan Brglez.

Veleposlanika so ustrelili kmalu po njegovem otvoritvenem govoru na razstavi fotografij, je poročala turška javna televizija TRT.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov je povedal, da je bil o napadu obveščen tudi predsednik Vladimir Putin.

Policija je medtem že uvedla preiskavo. Fotografije turškega časnika prikazujejo več ljudi v oblekah, ki ležijo na tleh, medtem ko moški strelja.Policija je napadalca onesposobila. Med napadom je po navedbah očividcev vzklikal "Alep" in "maščevanje" ter "Alah je velik".

Napad je sledil večdnevnim protestom v Turčiji, na katerih so ljudje Moskvo krivili za kršitve človekovih pravic v sirskem Alepu, kjer v teh dneh poteka evakuacija prebivalcev vzhodnega dela mesta. Turčija in Rusija sicer sodelujeta pri organizaciji evakuacije.

Washington je medtem že obsodil napad, ki se je zgodil v glavnem galerijskem prostoru v okrožju Ankare Cankaya, kjer se nahaja tudi večina tujih veleposlaništev.

STA


Najbolj brano