V Ankari odjeknila silovita eksplozija

Število smrtnih žrtev dveh eksplozij, ki sta danes odjeknili v Ankari, se je povzpelo na 86, je sporočil turški minister za zdravje Mehmet Muezzinoglu. Še 186 ljudi zdravijo, od tega jih je 28 na intenzivni negi. Gre za najbolj smrtonosen napad v zgodovini sodobne Turčije.

Fotografija je simbolična. Foto: Conny Klein
Fotografija je simbolična. Foto: Conny Klein

ANKARA > Muezzinoglu je novo število žrtev sporočil na tiskovni konferenci, ki jo je predvajala televizija. Dodal je še, da je bil napad "profesionalno" načrtovan.

Z zunanjega ministrstva so sporočili, da po informacijah, ki jih je doslej pridobilo slovensko veleposlaništvo v Ankari, med žrtvami ali ranjenimi v današnjem bombnem napadu v Ankari ni slovenskih državljanov. Veleposlaništvo je še naprej v stiku s turškimi oblastmi. Obenem so dodali opozorilo slovenskim državljanom, ki so v Ankari ali se tja odpravljajo, naj se izogibajo manifestacijam in političnim shodom.

Današnji eksploziji sta odjeknili v bližini glavne železniške postaje, kjer so se takrat zbirali udeleženci protivladnega shoda za mir, ki ga je sklicala leva prokurdska opozicija s parlamentarno stranko HDP na čelu. Udeleženci shoda, ki so ga nato odpovedali, so nameravali terjati konec spopadov turških varnostnih sil s pripadniki prepovedane Turške delavske stranke (PKK).

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je napad obsodil kot "gnusen napad na našo enotnost in mir v državi". V HDP pa so menili, da je bila glavna tarča napada stranka sama. "Je mogoče, da država s tako močno obveščevalno mrežo ni imela predhodnih informacij o napadu?" se je ob tem vprašal vodja stranke HDP Selahattin Demirtas.

STA


Najbolj brano