V Albaniji, Makedoniji in Grčiji zaradi poplav evakuirali več sto ljudi

V Albaniji in Makedoniji, ki so jih po obilnem deževju prizadele poplave, so v ponedeljek evakuirali več sto ljudi. Pri reševanju ljudi in utrjevanju rečnih nasipov v obeh državah sodeluje tudi vojska.

Reka Vardar Foto: Wikipedia
Reka Vardar Foto: Wikipedia

TIRANA, SKOPJE> V vzhodni Makedoniji ter ponekod v severni in osrednji Grčiji so uvedli izredne razmere. V Grčiji so preventivno evakuirali prebivalce več vasi.

V Albaniji je bregove prestopila reka Vjosa. “Razmere so kritične. Evakuiranih je več kot 400 družin, na jugu države je poplavljenih okoli 3500 hektarjev obdelovalnih površin,” je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal albanski minister za kmetijstvo Edmond Panariti.

Po navedbah albanskih oblasti je nekaj vasi popolnoma poplavljenih, vojaki pa so pri evakuaciji prebivalstva pomagali s helikopterji in čolni. Več 10.000 gospodinjstev je ostalo brez elektrike, ker so zemeljski plazovi poškodovali daljnovode. Številne ceste so pod vodo.

Podobne razmere so tudi na vzhodu Makedonije, kjer so v ponedeljek evakuirali kakih dvajset vasi na območju Štipa, 90 kilometrov jugovzhodno od prestolnice Skopje. Po poročanju makedonske tiskovne agencije MIA poplavlja tudi reka Vardar.

Zaradi slabega vremena so razglasili izredne razmere na severu Grčije, na to pa se pripravljajo tudi na zahodu države. Bregove je prestopila reka Araktos, grozijo tudi poplave reke Evros, potem ko so v Bolgariji odprli jezove na tej reki. Oblasti so preventivno že evakuirale več vasi v bližini mesta Arte, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

STA


Najbolj brano