V Afganistanu rekordna količina maka za opij

V Afganistanu letos gojijo rekordne količine maka, iz katerega pridobivajo opij, v danes objavljenem poročilu opozarja Urad ZN za droge in kriminal (UNODC).

V Afganistanu letos gojijo rekordne količine maka, iz katerega pridobivajo opij Foto: Wikipedia
V Afganistanu letos gojijo rekordne količine maka, iz katerega pridobivajo opij Foto: Wikipedia

KABUL > Urad ugotavlja, da je bila več milijard evrov vredna ameriška kampanja za zmanjšanje pridelka neuspešna.

V Afganistanu letos mak gojijo na približno 224.000 hektarjih površine, kar je sedem odstotkov več kot lani. Za primerjavo, leta 2002, eno leto po strmoglavljenju talibanskega režima, so mak gojili na 74.000 hektarjih površine.

Letos bodo po ocenah ZN pridelali 6400 ton maka, kar je 17 odstotkov več kot lani. Rekordni pridelek, 7400 ton, so zabeležili leta 2007.

Poročilo omenja, da so letos po vsem Afganistanu padle cene opija, kot razlog pa navaja povečano ponudbo zaradi večjega pridelka.

Kljub več kot desetletju dragih ameriških in mednarodnih programov za boj proti drogam se je gojenje maka razmahnilo na jugu in zahodu Afganistana.

“Država mora stati na lastnih nogah in si bo morala zadati za prednostno nalogo, da opravi s kriminalom v gospodarstvu in politiki,” je poudaril direktor za analize politik pri uradu ZN.

Afganistanski kmetje, ki gojijo mak, morajo pogosto plačevati dajatve talibanom, ki tako financirajo svoj upor proti afganistanskim oblastem in mednarodnim silam v državi.

Afganistan proizvede približno 80 odstotkov vsega opija na svetu. Vrednost opija naj bi bila 850 milijonov dolarjev oziroma štiri odstotke BDP.

STA


Najbolj brano