V Afganistanu in Pakistanu iščejo preživele po potresu

Pakistanski reševalci in vojaki nadaljujejo iskanje morebitnih preživelih pod ruševinami po močnem potresu, ki je v ponedeljek stresel območje. Po zadnjih podatkih je potres z magnitudo 7,5 in žariščem v Afganistanu zahteval najmanj 300 žrtev, od tega 230 v Pakistanu.

Kabul Foto: Wikipedia
Kabul Foto: Wikipedia

ISLAMABAD, KABUL > Več kot 70 ljudi je umrlo na vzhodu Afganistana. Tresenje tal so sicer čutili vse od Tadžikistana do New Delhija v Indiji.

Pakistanski minister za informiranje Pervaiz Rašid je sporočil, da sta vojska in civilna zaščita sprožili obsežno reševalno operacijo, da bi prišli do območij, ki so zaradi zemeljskih plazov še vedno nedostopna. Njihova prizadevanja so ponoči ovirale močne padavine, ki so sprožile nove zemeljske plazove.

Pakistanska vojska je sporočila, da je s cest odstranila 27 od 45 plazov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi v sosednjem Afganistanu si oblasti prizadevajo priti do preživelih na odročnem območju, ki je delno pod nadzorom talibanov.

Uporniki so pozvali humanitarne organizacije, naj ne oklevajo z dostavo pomoči, skrajneži pa so dobili navodilo, da jim morajo pri tem pomagati: “Mudžahedini na prizadetih območjih morajo nuditi vso pomoč žrtvam in olajšati delo tistim, ki pomagajo prizadetim.”

STA


Najbolj brano