V Šibeniku avtomobili pod vodo

Dalmacijo je ponoči zajelo neurje z močnim vetrom in dežjem. Najhuje je bilo na območju Šibenika, kjer je v dveh urah padlo več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter. Številna gospodinjstva so ostala brez elektrike, voda na ulicah pa je odnašala vse, od kamnitih kock do zabojnikov za smeti. Poplave so prizadele tudi Bosno in Hercegovino.

Fotografija je simbolična. Foto: Igor Tavčar
Fotografija je simbolična. Foto: Igor Tavčar

ZAGREB > Škodo v Šibeniku, Vodicah, Tribunju in drugih mestih bodo lahko ocenili danes. Jutarnji list je poročal, da je močan jugo pihal tudi na območju Splita.

Na ulicah turističnega mesta Vodice je bilo celo do pol metra vode, je poročala hrvaška televizija. V nekem trenutku je voda poplavila tudi cesto proti otoku Murter. Na fotografijah iz Šibenika je bilo videti avtomobile pod vodo in poplavljene ulice ob morju.

Sibenskiportal.hr je poročal, da je v sredo zvečer v središču mesta udarila strela in razbila steklo na eni od postaj javnega mestnega prevoza.

Center za zaščito in reševanje v Šibeniku je prejel več kot 500 klicev zaradi poplavljenih stanovanjskih objektov. Gasilci imajo tudi danes veliko dela, potem ko so celo noč črpali vodo iz poplavljenih hiš.

Neurje se je medtem umirilo, priporočilo prebivalcem, naj vodo pred uživanjem prekuhajo, pa ostaja v veljavi.

Obilno deževje je ponoči zajelo tudi BiH. Zaradi porast vodotokov je poplavilo nekaj naselij in hiš na severozahodnem delu države ter v Mostarju in Čapljini, so sporočili iz civilne zaščite Federacije BiH in Republike srbske. V Mostarju je poplavilo stotine vozil in več prometnic, pri čemer so v neki šoli celo odpovedali pouk. Gasilci tam od ranega jutra skušajo odmašiti zamašene odtoke, s čimer želijo zmanjšati poplavljenost mesta.

V Karlovcu, mestu na štirih rekah, se pospešeno pripravljajo na velik vodni val, ki naj bi mesto dosegel v noči na petek. Vreče s peskom, ki so jih postavili, naj bi zadržale višino Kolpe in Korane do osmih metrov.

V karlovškem kriznem štabu opozarjajo, da ni razloga za preplah, ker je bila višina vode obeh rek zjutraj pod sedmimi metri. Glede na to da se višina zvišuje, je pričakovati, da bodo danes razglasili tudi izredne protipoplavne ukrepe. V hrvaškem vodnem gospodarstvu pričakujejo, da bo Kolpa danes dosegla višino 769 centimetrov, je poročal lokalni novičarski kaportal.rtl.hr.

V zadnjih 24 urah je na karlovškem območju padlo 32 litra dežja na kvadratni meter, rahlo dežuje tudi danes, je poročal državni hidrometeorološki zavod.

Največ dežja naj bi danes padlo ob obali, a je močan dež mogoč tudi ponekod v notranjosti države. Zato so prebivalci Karlovca zaskrbljeni, da bo veliko dežja padlo ravno na njihovem območju.

Vse ceste na območju Karlovca so sicer odprte za promet, je še poročal kaportal.rtl.hr.

STA


Najbolj brano