V Afriki so v dveh letih ubili 100.000 slonov

Pobijanje slonov v Afriki in nezakonita trgovina s slonovino na Kitajskem sta povsem ušla izpod nadzora. Lahko bi vodila v izumrtje slonov v eni generaciji, sta danes posvarili britanski organizaciji Save the Elephants in The Aspinall Foundation.

Pobijanje slonov v Afriki in nezakonita trgovina s slonovino na Kitajskem sta povsem ušla izpod nadzora. Foto: Wikipedia
Pobijanje slonov v Afriki in nezakonita trgovina s slonovino na Kitajskem sta povsem ušla izpod nadzora. Foto: Wikipedia

NAIROBI > V vse več trgovinah na Kitajskem prodajajo vse večje količine slonovine, izhaja poročila. V ta namen je bilo med letoma 2010 in 2012 v Afriki ubitih več kot 100.000 slonov.

Od leta 2010 do leta 2012 so divji lovci ubili po 33.000 slonov letno, izhaja iz ocene organizacije Save the Elephants.

“Izjemno povpraševanje po slonovini na Kitajskem - veleprodajna cena za slonove okle se je od leta 2010 potrojila - je sprožilo cvetočo trgovino s pretihotapljeno slonovino, ki vodi v nevzdržno pobijanje slonov v Afriki,” ugotavlja danes v Keniji predstavljeno poročilo.

V Aziji se slonovina uporablja pri izdelavi nakita in okraskov. Preiskovalci obeh organizacij so ugotovili, da so v zadnjih letih na Kitajskem narasli tako število trgovin, obratov za obdelavo slonovine kot tudi cene slonovine.

Leta 2004 je bilo 31 nezakonitih trgovin z izdelki iz slonovine, lani pa jih je bilo že 145. Cena za neobdelano slonovino na Kitajskem je bila leta 2010 550 evrov na kilogram, letos pa že 1540 evrov na kilogram.

Z divjim lovom se vse bolj ukvarjajo kriminalne združbe in uporniške milice, ki s prihodki od tega financirajo svoje dejavnosti.

STA


Najbolj brano