Utrujeni Beppe Grillo pripravljen za skupno vodenje Petih zvezd

Vodja italijanskega populističnega opozicijskega gibanja Pet zvezd Beppe Grillo je po lastnih besedah utrujen od vodenja stranke, zato je ponudil možnost vodenja s še petimi drugimi člani gibanja.

Beppe Grillo je utrujen od vodenja stranke. Foto: Damjan Balbi
Beppe Grillo je utrujen od vodenja stranke. Foto: Damjan Balbi

RIM > Beppe Grillo tako predlaga oblikovanje petčlanskega odbora, sam pa bi ostal na čelu gibanja kot neke vrste glavni nadzornik in svetovalec.

“Malce sem utrujen,” je na svojem blogu v petek zapisal Grillo. Nekdanji komik, ki je Gibanje pet zvezd ustanovil leta 2009, sicer slovi po avtoritarnem načinu vodenja stranke, zaradi česar je njene vrste od začetka novega mandatnega obdobja februarja 2013 zapustilo že 20 poslancev.

Grillo je zapisal, da bi še naprej ostal na čelu gibanja kot njegov glavni nadzornik in svetovalec. Z ostalimi petimi vodilnimi člani bi se redno posvetoval o splošnih zadevah, z njimi izmenjal mnenja glede nujnih odločitev in s skupnimi močmi gradil prihodnost Gibanja pet zvezd.

Grillo pri tem računa na pomoč in sodelovanje petih članov spodnjega doma italijanskega parlamenta iz vrst Gibanja pet zvezd, in sicer Alessandra Di Battiste, Luigija Di Maia, Roberta Fice, Carle Ruocco in Carla Sibilie. O Grillovem predlogu naj bi prek elektronskega glasovanja odločali privrženci in podporniki stranke.

Grillo je vse od ustanovitve Gibanja pet zvezd zavračal vsakršno sodelovanje v vladi. Šele junija letos je prvič izrazil pripravljenost na pogajanja z vlado premierja Mattea Renzija.

Na nedavnih lokalnih volitvah v deželah Emiliji Romanji in Kalabriji je Gibanje petih zvezd doživelo hud poraz, saj je prejelo le približno 13 oziroma nekaj manj kot pet odstotkov podpore.

STA


Najbolj brano