Uprava Ikee poskuša preprečiti sobotno stavko

Uprava Ikee, švedske verige trgovin s pohištvom, poskuša preprečiti stavko svojih delavcev, zaradi katere bi bile Ikeine trgovine v Italiji v soboto, 11. julija, zaprte, med njimi tudi Ikeina trgovina v Vilešu, je včeraj poročal tržaški časnik Il Piccolo.

Ikeina trgovina v Vilešu bo v soboto, 11. julija, morda 
odprta. Foto: Leo Caharija
Ikeina trgovina v Vilešu bo v soboto, 11. julija, morda odprta. Foto: Leo Caharija

VILEŠ > Za soboto je bila sicer napovedana vsedržavna stavka zaposlenih v italijanskih Ikeinih trgovinah kot posledica neuspelih pogajanj med družbo in sindikati glede prenove delovne pogodbe.

“Mislili smo, da Ikein 'low-cost' model velja le za kupce, ne pa tudi za zaposlene,” je v zvezi z vzroki za napovedano stavko izjavila sindikalistka Giuliana Mesina. Spor med delavci in upravo Ikee, ki se zaostruje že od začetka junija, je nastal zaradi namere trgovca, da zaposlenim zmanjša plačilo za nedeljsko in praznično delo. Upoštevajoč dejstvo, da ima kar 70 odstotkov zaposlenih le začasne pogodbe, bi jih ta ukrep občutno udaril po žepih, je poročal Il Piccolo.

Poleg tega namerava uprava del fiksne plače zaposlenih pretvoriti v variabilnega, ki bi bil odvisen od njihove delovne uspešnosti. NR


Najbolj brano