Unicredit: največja dokapitalizacija v zgodovini Italije

V ponedeljek se začenja dokapitalizacija italijanske banke Unicredit, ki je po milijardnih odpisih slabih terjatev končala leto 2016 globoko v rdečih številkah. Vpisovanje delnic v okviru povečanja kapitala za 13 milijard evrov bo trajalo do 10. marca.

 Foto: Susana Vera
Foto: Susana Vera

MILANO > Gre za največjo dokapitalizacijo v zgodovini Italije. Banka je ceno za delnico določila pri 8,09 evra, kar pomeni 38 odstotkov popusta na teoretično ceno. Za vsakih pet starih delnic bodo vlagatelji dobili 13 novih Unicreditovih vrednostnih papirjev.

Prvi mož Unicredita Jean-Pierre Mustier je prepričan, da se bo našlo dovolj vlagateljev za dokapitalizacijo banke. Zanjo se zanimajo vlagatelji iz Evrope in ZDA, je pred kratkim dejal za časnik La Stampa.

V četrtek bo banka predstavila poslovne rezultate za preteklo poslovno leto. Ti vlagateljev verjetno ne bodo razveselili, saj je vodstvo že konec januarja sporočilo, da se je po prvih izračunih nabralo za 11,8 milijarde evrov izgube.

Unicredit, ki je v decembra lani predstavljeni strategiji zapisala, da želi do leta 2019 povečati količnik najbolj kakovostnega kapitala na 12,5 odstotka, je zaradi težavnih gospodarskih razmer v Italiji klonila pod goro slabih posojil. Samo v zadnjem lanskem četrtletju je morala narediti za 12,2 milijarde evrov odpisov.

Banka, ki je imela konec septembra 123.000 zaposlenih, bo privarčevala tudi na račun predvidenih krčenj delovnih mest. Po načrtih naj bi jih ukinila 14.000, od tega 1500 v Nemčiji in 3900 v Italiji, piše v strategiji.

Skupina deluje v 22 evropskih državah in na 50 svetovnih trgih. Ima 6600 poslovalnic, 3600 v Italiji.

STA


Najbolj brano