Unicef: Tri četrtine otrok na sredozemski migranstki poti žrtve nasilja

Medtem ko EU razmišlja o načinih za odvrnitev migrantov pred potjo preko Sredozemskega morja, poročilo Unicefa kaže vznemirljivo podobo mučeništva mnogih otrok in žensk na sredozemski begunski poti in porazne razmere v Libiji. Tri četrtine otrok so se na tej poti vsaj enkrat soočile z nasiljem, polovica žensk in otrok poroča o spolnem nasilju.



Lani je več kot 181.000 migrantov - med njimi več kot 25.800 
otrok brez spremstva - svojo usodo položilo v roke tihotapcev 
ljudi, da bi prišli do Italije. Fotografija je simbolična. Foto: Jure Batagelj
Lani je več kot 181.000 migrantov - med njimi več kot 25.800 otrok brez spremstva - svojo usodo položilo v roke tihotapcev ljudi, da bi prišli do Italije. Fotografija je simbolična. Foto: Jure Batagelj

ŽENEVA > "Osrednje Sredozemsko morje med severno Afriko in Evropo je ena najbolj nevarnih migracijskih poti za otroke in ženske na svetu," je poudaril Afshan Khan, regionalni direktor Sklada ZN za otoke (Unicef), odgovoren za Evropo, ob današnji objavi poročila z naslovom Smrtonosna pot za otroke: Osrednja sredozemska migracijska pot.

Med smrtnimi žrtvami lani najmanj 700 otrok

Lani je med poskusom prečkanja Sredozemskega morja na poti iz Libije v Italijo umrlo 4579 migrantov in beguncev. To je skoraj vsaka 40 oseba, ki je skušala priti do Evrope. Med smrtnimi žrtvami je bilo po ocenah najmanj 700 otrok, v poročilu izpostavlja Unicef.

Na tej poti se otroci in ženske iz notranjosti Afrike in Bližnjega vzhoda preko Sahare prebijajo do Libije. Vsakodnevno tisoči potujejo po tej poti v upanju, da bodo dosegli Evropo in s tem varnost. Bežijo pred vojnami, nasiljem in revščino, na poti pa jih dočakajo nasilje, zlorabe, izkoriščanje in pripori. Tisoči umirajo.

Najbolj nevaren del poti je tisoč kilometrov od južne meje libijske puščave do Sredozemskega morja ter 500-kilometrska pot preko morja do Sicilije.

A to ni samo tvegana pot, za katero se odločijo obupani ljudje, temveč tudi "milijardna poslovna pot, ki jo nadzirajo kriminalne združbe", kriminalci vseh vrst, trgovci z ljudmi. Ker varne in zakonite alternative ni, begunci in migranti nimajo druge možnosti, kot da se podajo nanjo, opozarjajo pri Unicefu.

Večina otrok brez spremstva

V Libiji so varnostne razmere negotove, življenje težko, nasilje pa stvar vsakdana. Državo pretresajo konflikti, saj potekajo spopadi med oboroženimi milicami ter njimi in vladnimi silami. Različne regije so pod nadzorom različnih milic, ki postavljajo lastne pogoje, nadzirajo mejne prehode in zadržujejo migrante s ciljem njihovega izkoriščanja.

Lani je več kot 181.000 migrantov - med njimi več kot 25.800 otrok brez spremstva - svojo usodo položilo v roke tihotapcev ljudi, da bi prišli do Italije. Na tej nevarni poti so lahek plen, najbolj ranljivi so otroci, opozarja Unicef. Opozarja tudi, da je bilo lani kar 92 odstotkov otrok migrantov, ki so prispeli v Italijo, brez spremstva.

Unicef je v poročilu objavil tudi ugotovitve na podlagi pogovorov z 122 migranti, med katerimi je bilo 82 žensk ter 40 otrok iz 11 držav, starih med 10 in 17 let.

Mnogi so povedali, da so tihotapci po prvem plačilu za pot od njih zahtevali še eno plačilo. S tem se je povečala nevarnost, da bodo žrtve zlorab, ugrabitev ali trgovine z ljudmi. Nekateri so celo poročali o več spolnih zlorabah na več krajih. Večina otrok in žensk je povedala, da bodo, da bi plačali pot do Evrope ali nazaj do doma, morali dlje časa delati v Libiji, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ženske in otroci so poročali o slabih razmerah v prepolnih centrih za pridržanje v Libiji, pomanjkanju hrane in ustrezne namestitve. Uradno je med 260.000 begunci v Libiji 30.803 žensk in 23.102 otrok, od tega tretjina brez spremstva, a so številke po oceni Mednarodne organizacije za migracije verjetno trikrat večje.

Uradnih sprejemnih centrov v državi je 34, od tega 24 vladnih. V njih naj bi bilo med 4000 in 7000 ljudi. Oborožene milice vodijo neuradne centre za pridržanje, ki pa niso nič drugega kot prisilni delovni tabori, skladišča, skratka kraji, neustrezni za bivanje. Njihovo število ni znano, samo v prestolnici Tripoli naj bi jih bilo 13.

Khan: Če bi šlo za naše otroke, bi ukrepi ukrepali

Otroci brez spremstva so tudi v državnih centrih za pridržanje v celicah skupaj z odraslimi, kar še poveča možnost zlorab. V teh centrih je praviloma 20 migrantov stlačenih v eno od celic, ki niso večje od dveh kvadratnih metrov, v njih pa živijo dlje časa.

Khan je ob tem opozoril, da je "po vsem svetu na begu 50 milijonov otrok, ki poskušajo zbežati pred vojnami, nasiljem, revščino in posledicami podnebnim sprememb". Opozoril je, da ne bi smeli biti prisiljeni svojih življenj prepustiti v roke tihotapcev in biti ranljivi za trgovce z ljudmi.

"Globalno moramo nasloviti vzroke migracij, hkrati pa tudi uvesti strožje ukrepe za zaščito otrok migrantov z vzpostavitvijo sistema varnega prehoda za vse begunce in otroke migrante. Če bi šlo za naše otroke, same in prestrašene, bi delovali," je opomnil Khan.

Unicef v poročilu poziva k zaščiti otrok pred nasiljem in izkoriščanjem ter končanju njihovega pridržanja. Omogočiti jim je treba dostop do izobraževanja in zdravstvene oskrbe ter sprejeti ukrepe proti ksenofobiji v tranzitnih in ciljnih državah.

V Evropski uniji trenutno poteka razprava, kako bi dodatno zajezili prihod migrantov preko Sredozemlja. Vse več podpore ima zamisel o vzpostavitvi sprejemnih centrov v državah severne Afrike, tudi v Libiji, tako da se migranti in begunci ne bi odpravili na pot proti Evropi. Do zamisli je kritičen nemški zunanji minister Sigmar Gabriel, ki opozarja na razmere, podobne koncentracijskim taboriščem, v tamkajšnjih sprejemnih centrih, navaja APA.

STA


Najbolj brano