Unicef: Na Hrvaškem vsak peti otrok pod pragom revščine

Na Hrvaškem je bil vsak peti otrok ali 60.000 pod pragom revščine v letu 2012, je pokazala raziskava Sklada ZN za otroke Unicef, ki so jo predstavili v torek v Zagrebu. Kot so objavili na seji sveta za socialno pravičnost predsednika države Iva Josipovića, je med revnimi otroki 40 odstotkov takih, ki niti vsak drug dan ne jedo mesa ali rib.

Na Hrvaškem je bil v letu 2012 vsak peti otrok  pod pragom revščine  Foto: Mirjana Cerin
Na Hrvaškem je bil v letu 2012 vsak peti otrok pod pragom revščine  Foto: Mirjana Cerin

ZAGREB > V raziskavi je sodelovalo 1139 staršev predšolskih otrok ter centri za socialno delo. Uporabili so tudi podatke hrvaškega statističnega urada o porabi gospodinjstev in prihodkih prebivalcev.

Raziskava je pokazala, da je dobra petina otrok, mlajših od šest let, živela pod mejo revščine, približno tretjina revnih otrok pa živi v neustreznih in vlažnih stanovanjskih prostorih. Vsak četrti reven otrok živi v gospodinjstvu, v katerem nihče ni zaposlen.

Slabi dve tretjini revnih otrok živi na podeželju, med njimi je 47 odstotkov tistih, ki nimajo niti svoje postelje.

Slabih 70 odstotkov družin, ki imajo predšolske otroke in pravico do socialne pomoči, je povedalo, da nimajo dovolj denarja za hrano. V krajih, v katerih živi tretjina otrok, nimajo zagotovljenih pediatrov.

Hrvaški predsednik Ivo Josipović je zaskrbljen zaradi dejstva, da ima večletna gospodarska kriza na Hrvaškem dramatične posledice na življenje otrok.

Ocenil je, da Hrvaška letno izgublja približno 0,3 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) zgolj zaradi nezadostnega vključevanja ranljivih skupin otrok v predšolske programe in zaostajanja otrok v njihovem razvoju.

Na ministrstvu za socialno politiko in mlade so poudarili, da Hrvaška ima strategijo za boj proti revščini in za pravice otrok, a njeno izvajanje zahteva skupno delovanje celotne družbe.

STA


Najbolj brano