Unicef: Med borci v Jemnu je tretjina otrok

Tretjina borcev v vrstah oboroženih skupin, ki se bojujejo v Jemnu, je otrok, je danes dejal predstavnik Sklada ZN za otroke (Unicef). V luči nasilnega konflikta, ki divja v državi, je posvaril tudi pred veliko verjetnostjo, da bo v Jemnu močno narasla raven podhranjenosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sana Foto: Wikipedia
Sana Foto: Wikipedia

SANA, ŽENEVA> Po oceni Unicefa in njegovih partnerskih agencij v spopadih sodeluje do 30 odstotkov mladoletnih. “Lahko bi rekli, da je tretjina borcev v oboroženih skupinah v Jemnu otrok,” je v Ženevi dejal predstavnik Unicefa v Jemnu Julien Harneis. “Priče smo otrokom v spopadih, na nadzornih točkah in na žalost tudi med ubitimi in ranjenimi,” je dejal.

A tudi ko niso na frontnih linijah, so otroci v tem konfliktu po njegovih besedah še posebej ranljivi. Unicef je potrdil, da je bilo od konca marca v državi ubitih 77 otrok, še 44 je bilo ranjenih, a je dejansko število najverjetneje veliko višje, je menil Harneis. Za to je okrivil vse strani, ki so udeležene v spopadih.

Sile pod vodstvom Savdske Arabije so 26. marca začele izvajati zračne napade na položaje šiitskih upornikov, Hutijev, ki so se nekaj mesecev po zavzetju Sane vse bolj bližali mestu Aden na jugu države. Ta je sedaj v primežu srditih spopadov med protivladnimi in vladi naklonjenimi silami.

Poleg nasilja, ki je zajelo državo, bo konflikt po pričakovanjih Unicefa prinesel tudi vse višjo raven podhranjenosti. “Na žalost je to nekaj, v kar smo prepričani,” je dejal Harneis. K temu naj bi med drugim prispevale težave v dostopu do pitne vode, vse višje cene prehrambenih izdelkov in težave pri gibanju po državi.

Raven podhranjenosti v Jemnu je sicer že lani znašala 48 odstotkov in je bila tako ena najvišjih na svetu, je izpostavil. Pričakovati je, da bo konflikt poleg tega povzročil upad števila otrok, ki obiskujejo šolo. V državi sicer že sedaj milijon otrok v starosti, primerni za šolanje, ni deležnih izobraževanja, je še opozoril.

STA


Najbolj brano