Umrl soustanovitelj Aldija in najbogatejši Nemec

V starosti 94 let je umrl Karl Albrecht, soustanovitelj nemške diskontne trgovske verige Aldi in domnevno najbogatejši Nemec, so danes sporočili iz Aldija. Sloviti podjetnik je umrl že minulo sredo v svoji vili v Essnu, pokopali pa so ga danes dopoldne v najožjem krogu družine ter najtesnejših prijateljev in sodelavcev.

Karl in Theo Albrecht
Karl in Theo Albrecht 

ESSEN > Pred štirimi leti je v starosti 88 let umrl brat Karla Albrechta, Theo. V letih 1920 in 1922 rojena brata sta po drugi svetovni vojni od svoje matere prevzela trgovino, v kateri je ta prodajala najrazličnejše malenkosti, in iz nje zgradila največji trgovski koncern v Nemčiji.

Že do leta 1950 sta iz ene naredila 13 trgovin, leta 1962 sta odprla prvo trgovino Aldi, rast njunega imperija pa se je nato le še nadaljevala. Danes je Aldi prisoten v 17 državah v Evropi, Severni Ameriki in Avstraliji. V Sloveniji je prisoten preko verige trgovin Hofer.

Aldi je že pred desetletji postal znan po tem, da je varčeval pri stroških poslovanja in zato veliko ceneje od konkurence ponujal blago na prodajnih policah. S tem je predstavljal nekakšno revolucijo v maloprodaji, saj je milijonom Nemcev in drugim Evropejcem omogočil povsem drugačen - diskontni - način nakupovanja, kot so ga poznali dotlej.

Brata Albrecht sta bila s svojim večmilijardnim premoženjem leta na vrhu lestvic najbogatejših Nemcev. Obenem sta veljala za zadnja še živeča res velika podjetnika, ki sta svoj imperij ustvarila že v povojnih letih.

Karl Albrecht je ohranjal svoje zasebno življenje daleč od oči javnosti in o njem ni bilo veliko znanega. Tako je bilo tudi ob njegovi smrti, za katero so mediji uspeli izvedeti šele danes, tik preden je prišlo tudi uradno sporočilo iz podjetja.

Prvi je danes o Albrechtovi smrti na svoji spletni strani poročal nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung. Kot je ob tem zapisal, so smrt skrivali skorajda kot državno skrivnost, saj so ga želeli pokopati v miru in brez nadležnih paparacev.

STA


Najbolj brano