Umrl je Šimon Peres

Nekdanji izraelski premier in predsednik Šimon Peres, ki so ga pred dvema tednoma sprejeli v bolnišnico zaradi možganske kapi, je zgodaj zjutraj v sredo umrl, poroča tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na pokojnikovega osebnega zdravnika.

Umrl je nekdanji izraelski premier in predsednik Šimon 
Peres. Foto: Sebastian Derungs
Umrl je nekdanji izraelski premier in predsednik Šimon Peres. Foto: Sebastian Derungs

TEL AVIV > Šimona Peresa so v bolnišnico sprejeli 13. septembra zaradi možganske kapi, od takrat pa je bil hospitaliziran. Nekaj dni pred tem so mu vstavili srčni spodbujevalnik.

Peres je bil izraelski predsednik med letoma 2007 in 2014. Pred predsedniškim mandatom je bil dvakrat tudi predsednik izraelske vlade ter dvakrat začasni premier in član 12. izraelskih vlad.

Nobelovo nagrado za mir je skupaj s palestinskim voditeljem Jaserjem Arafatom in izraelskim premierjem Jicakom Rabinom prejel leta 1994. Po koncu predsedniškega mandata je vodil Peresov mirovni center, ki ga je sam ustanovil.

Poslednje slovo od bivšega izraelskega predsednika Šimona Peresa bo v četrtek v izraelskem parlamentu, pogreb 93-letnega Nobelovega nagrajenca za mir pa najverjetneje v petek.

Številni državniki po svetu se odzivajo smrt Peresa. “Malo je ljudi, s katerimi delimo ta svet, ki so spremenili tok človeške zgodovine. Ne samo zaradi njihove vloge v svetovnih dogodkih, pač pa tudi zaradi tega, ker so razširili našo moralno domišljijo in nas prisilili, da od nas samih pričakujejo več. Moj prijatelj Šimon je bil eden od takšnih ljudi,” je ob Peresovi smrti zapisal Obama. Dodal je, da se Peres ni nikoli odpovedal možnosti miru med Izraelci, Palestinci in izraelskimi sosedami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francoski predsednik je menil, da je Izrael s Peresovo smrtjo izgubil enega najbolj slavnih državnikov, mir pa enega od njegovih največjih zagovornikov. “Šimon Peres sedaj pripada zgodovini, ki je bila spremljevalka njegovega dolgega življenja,” je poudaril Francois Hollande.

Po mnenju nemškega predsednika Joachima Gaucka je Šimon Peres zaznamoval Izrael kot noben drug politik. “Svoji državi je služil v različnih vlogah s trdnimi načeli, ko je šlo za izraelsko varnost, in odločno voljo, ko je šlo za napredek pri mirovnem procesu s Palestinci,” je v pismu sedanjemu izraelskemu predsedniku Reuvenu Rivlinu zapisal nemški predsednik.

Nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton je ocenil, da je Bližnji vzhod s Peresovo smrtjo izgubil gorečega zagovornika miru in sprave ter prihodnosti, v kateri vsi Abrahamovi otroci gradijo boljši jutri.

Nekdanji britanski premier in posebni odposlanec bližnjevzhodne četverice Tony Blair je v odzivu poudaril, da je bi Šimon Peres politični velikan, državnik, ki bo poznan kot eden od najodličnejših v svojem in kateremkoli obdobju. “Bil je nekdo, ki sem ga imel globoko rad,” je zapisal Blair.

“S svojo prirojeno človečnostjo, s svojo dostojnostjo je Šimon navdihoval svet in pomagal tlakovati pot miru, dovolj široko, da bodo prihodnje generacije nekoč hodile druga ob drugi,” je ob smrti bivšega izraelskega predsednik ocenil nekdanji ameriški predsednik George Bush.

STA


Najbolj brano