Umrl bivši nemški kancler Helmut Schmidt

V starosti 96 let je danes umrl nekdanji nemški kancler Helmut Schmidt, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kot je povedal njegov zdravnik Heiner Greten, je umrl v domačem Hamburgu. Socialdemokrat je nekdanjo Zahodno Nemčijo vodil od leta 1974 do 1982. Do zadnjega je ostal aktiven, znan po svojem ostrem jeziku in verižnem kajenju.

Helmut Schmidt Foto: Wikipedia
Helmut Schmidt Foto: Wikipedia

HAMBURG > Po poročanju nemških medijev si Helmut Schmidt ni nikoli zares opomogel po letošnji operaciji žil. Zadnje dni je bil v bolnišnici, njegovo stanje pa se je hitro slabšalo. Zadnje ure je bil neodziven in vročičen.

Socialdemokratski politik je nekdanjo Zahodno Nemčijo vodil v letih, ko se je ta uveljavila kot globalna gospodarska velesila. To so bila obenem leta, ki jih je zaznamovalo krvavo nasilje skrajnih levičarjev iz vrst Frakcije rdeče armade (Raf).

Kljub svoji bolj levi politični usmeritvi je Schmidt odločno zagovarjal tržno gospodarstvo. V Evropi, razklani z železno zaveso, je poosebljal trezno in pragmatično politiko.

Politike ni nikoli povsem zapustil. Bil je soizdajatelj priznanega tednika Zeit in vse do konca viden član javnega življenja v Nemčiji in širše. V zadnjih letih je med drugim glasno odmevala njegova kritika na račun ravnanja kanclerke AngeleMerkel v dolžniški krizi.

STA


Najbolj brano