Umrl angleški Schindler Nicolas Winton

Britanec Nicholas Winton, ki je v Pragi pred nacisti rešil več sto judovskih otrok, je umrl star 106 let, je v sredo sporočila njegova družna. Njegov zet Stephen Watson je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil, da je Winton umrl mirno med spanjem.

 Britanec Nicholas Winton je v Pragi pred nacisti rešil 669 
judovskih otrok. Foto: Wikipedia
Britanec Nicholas Winton je v Pragi pred nacisti rešil 669 judovskih otrok. Foto: Wikipedia

LONDON > Nicholas Winton, ki se je v Londonu rodil nemško-judovskemu paru, je kot mladi zaposleni na londonski borzi leta 1939 odpotoval v takratno Češkoslovaško, ki so jo okupirali nacisti. V času bivanja na Češkoslovaškem je leta 1939 organiziral železniški prevoz za 669 otrok, večina med njimi so bili Judi, v Veliko Britanijo in jih tako rešil pred koncentracijskimi taborišči in skoraj gotovo smrtjo.

Zaradi svojih dejanj si je prislužil vzdevek angleški Schindler, v povezavi z Oskarjem Schindlerjem, nemškim industrialcem, ki je med drugo svetovno vojno rešil več sto poljskih Judov.

“Dober mož, sir Nicholas Winton je umrl. Spominjali se ga bomo kot simbola poguma, velike človečnosti in neverjetne skromnosti,” je na twitterju zapisal češki premier Bohuslav Sobotka. Britanski premier David Cameron pa je tvitnil: “Svet je izgubil velikega moža. Nikoli ne smemo pozabiti človečnosti sira Nicolasa Wintona pri reševanju otrok pred holokavstom.”

Winston je molčal 50 let o svojih dejanjih med drugo svetovno vojno, dokler njegova soproga ni odkrila dokazov na podstrešju domače hiše. Leta 2003 je dobil viteški naslov, njegovi češki pristaši pa so ga vedno znova predlagali za Nobelovo nagrado za mir.

STA


Najbolj brano