Umrl Čalabi, ključni lobist za ameriško invazijo na Irak

Za posledicami srčne kapi je danes umrl iraški politik Ahmed Čalabi, ključen lobist za ameriško invazijo na Irak. ZDA je priskrbel lažne obveščevalne podatke o obstoju orožja za množično uničevanje v Iraku, s katerimi so ZDA upravičevale invazijo na Irak in strmoglavljenje režima Sadama Huseina marca 2003.

Z leve: Ahmed Čalabi, Donald Rumsfeld in Paul Bremer.  Foto: Wikipedia
Z leve: Ahmed Čalabi, Donald Rumsfeld in Paul Bremer.  Foto: Wikipedia

BAGDAD > Da je 71-letni Ahmed Čalabi umrl, so sporočili iz iraškega parlamenta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vrsto let je živel v azilu kot vodja Iraškega nacionalnega kongresa, ki je nasprotoval režimu Sadama Huseina. Ljubljenec Bele hiše je postal zaradi informacij, s katerimi je podprl ameriško utemeljevanje napada na Irak.

Naklonjenost je izgubil, ko se je izkazalo, da večina informacij glede orožja za množično uničevanje in povezav iraškega režima z mednarodno teroristično organizacijo Al Kaida ni bila resničnih.

Informacije naj bi po invaziji nudil tudi Iranu. Leta 1992 so ga v Libanonu v odsotnosti obsodili na zapor zaradi bančne finančne prevare.

Rodil se je oktobra 1944 v bogati družini v Bagdadu. Državo je zapustil leta 1956 in večino svojega življenja preživel v Veliki Britaniji in ZDA, kjer je naredil doktorat iz matematike.

Organiziral je kurdski upor na severu Iraka v sredini 90. let, a je bilo ubitih več sto ljudi in je nato zbežal iz države. Vrnil se je po invaziji ZDA.

Ključne osebnosti v administraciji ameriškega predsednika Georgea Busha mlajšega so upale, da bo Čalabi po padcu režima v Bagdadu s svojim nacionalnim kongresom lahko oblikoval prehodno vlado, a v Iraku njegova skupina ni bila zelo znana niti priljubljena.

Po invaziji je bil namestnik premierja ter nekaj časa minister za nafto.

STA


Najbolj brano