Umorjeni Klica osumljen vojnih zločinov v BiH

Upokojeni polkovnik Hrvaškega obrambnega sveta (HVO) v Bosni in Hercegovini in kontroverzni podjetnik Vinko Žuljević Klica, ki so ga v nedeljo umorili v Zagrebu, je bil osumljen vojnih zločinov v BiH, so danes uradno potrdili na tožilstvu v Sarajevu. Gre za zločine na območju Bugojna leta 1993.

Žuljević se je v zadnjem času pojavljal v javnosti brez 
spremstva, a je redno nosil neprebojni jopič.
Žuljević se je v zadnjem času pojavljal v javnosti brez spremstva, a je redno nosil neprebojni jopič. 

ZAGREB > Žuljević je med vojno v BiH poveljeval hrvaški protiteroristični enoti na območju Bugojna, konec vojne pa je dočakal kot polkovnik HVO.

Tožilstvo BiH sumi Žuljevića, da je bil med pripadniki hrvaških enot, ki so trpinčili več deset bošnjaških civilistov v zaporu v Bugojnu v prvi polovici leta 1993, ko so potekali najhujši spopadi med hrvaškimi in bošnjaškimi enotami v BiH.

Tiskovni predstavnik tožilstva BiH Boris Grubešić je danes za hrvaško tiskovno agencijo Hina potrdil, da je bil Žuljević med osumljenci za vojne zločine v Bugojnu.

Potem ko so se hrvaške enote morale umakniti iz Bugojna, se je Žuljević s svojimi soborci priključil "kazenskemu bataljonu" haaškega obsojenca Mladena Naletilića Tute.

Na Hrvaškem medtem poteka preiskava o umoru Žuljevića, ki je pretresel Zagreb. Policija na ponedeljkovi novinarski konferenci ni objavila novih podrobnosti o oboroženem napadu na 57-letnega Klico, ki ga hrvaški mediji že vrsto let povezujejo z organiziranim kriminalom.

Žuljević je redno nosil neprebojni jopič

Tudi interna policijska poročila govorijo tem, da je bil povezan s številnimi nezakonitimi posli in da je bil vodja enega zagrebških kriminalnih združenj, trdijo hrvaški mediji.

Žuljević se je v zadnjem času pojavljal v javnosti brez spremstva, a je redno nosil neprebojni jopič, poroča danes Jutarnji list. Navaja, da se je Klica, ko je nanj streljalo več napadalcev, skušal zaščititi tudi z neprebojnim pokrivalom.

"Še zmeraj sem šokiran. Klica je kričal od bolečin, vsakič ko so ga zadeli. Hudo je, ko prihaja strel za strelom, pobegniti pa ne moreš," je za časnik povedala glavna priča s kraja zločina, ki se je zgodil v nedeljo zjutraj v vzhodnem zagrebškem naselju Sesvete. Na Žuljevića naj bi streljalo več napadalcev, ki so prestregli njegovo vozilo z osebnim avtomobilom in motorjem.

Preiskava poteka tudi v smeri hrvaške operacije Balkanski bojevnik

Priča je opisala, da se je Klica po izstopu iz svojega osebnega avtomobila prerival z moškim na motorju, a je več napadalcev nanj streljalo, dokler ni padel na tla. Skušal je tudi vstati. Na koncu je obležal na trebuhu, moški z motorja pa je izstrelil v njegovo glavo strel z razdalje 20 centimetrov. Kot je dodal, so napadalci nosili tudi manjše brzostrelke, a jih niso uporabili.

Večernji list danes poroča, da policijska preiskava poteka v več smereh, tudi proti lovkam hrvaškega dela operacije Balkanski bojevnik, ki so jo sprožili zaradi tihotapljenja kokaina iz Južne Amerike.

STA


Najbolj brano