Umor policistov v New Yorku škodoval protestom proti policijskemu nasilju

Predsednik newyorške občine Brooklyn Eric Adams je v nedeljo prosil za prekinitev protestov proti policijskemu nasilju, dokler ne bodo pokopali policistov, ki sta bila ubita v soboto. Konservativni komentatorji ostro napadajo protestnike in newyorškega župana, policijski sindikat pa jih obtožuje, da imajo krvave roke.

Umor policistov v New Yorku je škodoval protestom proti policijskemu nasilju. Foto: STA
Umor policistov v New Yorku je škodoval protestom proti policijskemu nasilju. Foto: STA

NEW YORK > Osemindvajsetletni Ismaaiyl Brinsley je v soboto najprej ustrelil in ranil svoje dekle, nato pa z avtobusom odpotoval v New York. Pred tem je na družabni spletni strani Instagram napisal, da bo “prašičem dal krila”, kar pomeni, da bo ubijal policiste in jih pošiljal v nebo. “Oni vzamejo enega našega, mi vzamemo dva njihova,” je zapisal in se skliceval na Michaela Browna ter Erica Garnerja, ki sta umrla v soočenju s policisti.

Ko je šel po ulici Brooklyna do parkiranega policijskega avtomobila, je mimoidočim svetoval, naj opazujejo, kaj bo storil. Nato je pristopil k avtomobilu, izvlekel pištolo in v glavo ustrelil policista Rafaela Ramosa in Wenjian Liuja. Zatem se je ubil na bližnji postaji podzemne železnice.

Umor policistov uničil napredek v prizadevanju proti nekaznovanemu nasilju policije

Mati Erica Garnerja, ki ga je na Staten Islandu julija zadavil policist, je ostro obsodila Brinsleyjevo dejanje. Gwen Garner je zatrdila, da niso za to protestirali in da skupaj z družino žaluje za ubitima policistoma. Predsednik največje organizacije temnopoltih v ZDA NAACP Cornell Brooks je prav tako obsodil umora in priznal, da to protestniškemu gibanju ni pomagalo.

Glede na ostre izjave nasprotnikov protestov je Brinsleyju, ki ima dolgo kriminalno preteklost, uspelo uničiti dosežen napredek v miroljubnih prizadevanjih proti nekaznovanemu nasilju policije. Policisti so spet junaki in žrtve, kot so bili pred protesti, ki so izbruhnili po oprostitvi policistov v Fergusonu in na Staten Islandu zaradi smrti Browna in Garnerja.

Policijski sindikat: Protestniki in politiki, ki so kritizirali policijo, imajo krvave roke

Newyorški župan Bill DeBlasio je ostro obsodil umora in dejal, da je napad na policiste napad na celotno družbo. Njemu in policijskemu komisarju Williamu Brattonu pa so policisti v bolnišnici, kamor so pripeljali njihova smrtno ranjena kolega, demonstrativno obranili hrbet.

Šef policijskega sindikata Patrick Lynch je dejal, da imajo protestniki in politiki, ki so kritizirali policijo, krvave roke. Nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani je šel še dlje in sokrivde obtožil tudi predsednika ZDA Baracka Obamo in pravosodnega ministra Erica Holderja.

“Štirje meseci propagande za sovraštvo policije od predsednika naprej so ustvarili ozračje hudega sovraštva in za to naj jih bo sram,” je za televizijo Fox dejal Giuliani. Obama in vsi drugi, ki so zdaj pod plazom kritik, so umora policistov obsodili.

Tudi nekdanji newyorški guverner George Pataki krivi protipolicijsko retoriko Holderja in DeBlasia. Giulianijev policijski komisar Ray Kelly je menil, da je nevihto sprožil župan DeBlasio, ko je govoril, da mora svojega rasno mešanega sina uriti v previdnosti pri soočanju s policijo.

Brooks je na televiziji CBS nasprotno menil, da ni pošteno povezovati kriminalne norosti osamljenega strelca z miroljubnimi protesti in težnjami številnih v ZDA, vključno s predsednikom in pravosodnim ministrom. Temnopolti aktivist in politik Al Sharpton je menil, da je absurdno kriviti protestnike in politike namesto, da bi se vsi skupaj soočili s težavami, ki obstajajo.

Aretacije le v nujnih primerih

Eric Adams je poudaril, da tisti, ki zahtevajo reforme, niso nikoli zahtevali umora in ne smejo dovoliti, da tragedija reforme ustavi. Po odmevnih umorih policijski sindikati po ZDA svojim članom naročajo, naj bodo posebej previdni pri posredovanju in naj poskrbijo za medsebojno pomoč. Prav tako pa naj tudi ne aretirajo več nikogar, če ne bo nujno.

V nedeljo je za ubitima policistoma v katedrali sv. Patricka žaloval tudi kardinal katoliške cerkve New Yorka Timothy Dolan. Policiste je pohvalil in jim izrekel podporo, obenem pa je pozval k umiritvi strasti.

STA


Najbolj brano