Umetniki Junckerja pozivajo, naj umakne Navracsicsa

Evropski umetniki so danes vodjo EU Jeana-Clauda Junckerja pozvali k umiku madžarskega kandidata za evropskega komisarja za kulturo, izobraževanje, mladino in državljanstvo Tiborja Navracsicsa s kandidatne liste, in sicer zaradi njegovih povezav s premierjem Viktorjem Orbanom.

Evropski umetniki so danes vodjo EU Jeana-Clauda Junckerja pozvali k umiku madžarskega kandidata za evropskega komisarja za kulturo, izobraževanje, mladino in državljanstvo Tiborja Navracsicsa (na fotografiji) s kandidatne liste, in sicer zaradi Foto: Twitter/Tibor Navracsics
Evropski umetniki so danes vodjo EU Jeana-Clauda Junckerja pozvali k umiku madžarskega kandidata za evropskega komisarja za kulturo, izobraževanje, mladino in državljanstvo Tiborja Navracsicsa (na fotografiji) s kandidatne liste, in sicer zaradi Foto: Twitter/Tibor Navracsics

PARIZ > Temu skupine za človekove pravice očitajo zatrtje medijev in sodstva.

Glasbeniki, režiserji, dirigenti in koreografi iz Evrope so podpisali peticijo, ki bo ta teden objavljena v večjih časnikih, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

“Njegovo imenovanje je povzročilo veliko vznemirjenja in zaskrbljenosti v politični in kulturni sceni povsod po Evropi,” med drugim navaja peticija.

Kot član vlade Viktorja Orbana Tibor Navracsics“aktivno sodeluje v političnem programu, ki... je obrnil hrbet človekovim pravicam, izdal običajne evropske vrednote, omejil svobodo izražanja, zavrnil kulturno raznolikost in nadlegoval kulturni sektor”.

“Kultura in izobraževanje sta osnovna temelja evropske konstrukcije,” je med drugim še zapisano v peticiji.

V njej je tudi zapisano, da bi kulturni sektor lahko prispeval h gospodarski rasti, inovacijam, izobrazbi in socialni vključenosti.

Med podpisniki peticije so direktor nizozemske opere Perre Audi, britanski skladatelj George Benjamin, generalni direktor filmskega festivala v Avignonu, italijanski režiser Romeo Castellucci.

STA


Najbolj brano